Skip to content
Politică

Un proces RMGC-ANAF a ajuns la mâna unei instanțe din SUA

Rosia-Montana-Cultural-Foundation.com

Un proces dintre Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a ajuns la mâna unei instanțe din Statele Unite ale Americii.

Ministerul Finanțelor transmite, într-o informare privind evoluția dosarului în care statul român se judecă la Tribunalul Arbitral de la Washington cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, că Tribunalul a respins în octombrie o reclamație a Gabriel Resources, din iulie, la o decizie de impunere privind TVA emisă de ANAF către RMGC în aceeași lună. Ministerul nu contrazice însă afirmațiile Gabriel Resources din septembrie, potrivit cărora ANAF a decis, în luna respectivă, să anuleze procedura de executare silită a RMGC, care viza o rambursare de TVA în sumă de 27 milioane lei efectuată de stat către companie pentru achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță, rambursare considerată inițial nejustificată de către Fisc, informează Profit.ro.

" "

„Decizia Tribunalului din 21 octombrie 2016 a vizat o decizie de impunere privind TVA emisă către RMGC de către autoritățile fiscale române. Anterior, prin scrisoarea din 19 august 2016, Tribunalul informase părțile că cererea reclamanților (compania canadiană Gabriel Resources și subsidiara sa britanică înregistrată în paradisul fiscal din insula Jersey – n.r.) pentru măsuri urgente și provizorii a fost respinsă. Decizia motivată a Tribunalului asupra cererii reclamanților de măsuri urgente și provizorii din data de 21 octombrie 2016 arată fundamentele acestei decizii”, se arată într-un comunicat al MFP.

Potrivit sursei citate, prin motivarea deciziei sale, Tribunalul a constatat că reclamanții nu au îndeplinit condiția de urgență sporită în vederea acordării măsurilor urgente și provizorii.

Citiți mai multe AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *