Skip to content
Opinii & Analize

Ziua Națională și Unirea, pe înțelesul lui Iohannis

" "

Acum vreo 25 ani, într-o noapte de iarnă, ne-a luat foc casa. Am ieșit toți, buimaci de somn și am văzut cum ardea acoperișul. Tata a fugit să monteze furtunul la pompă, iar noi am început să scoatem de prin casă … nici nu mai știu ce scoteam, era o panică generală. După câteva minute, curtea s-a umplut de oameni care veneau de pe stradă, să dea o mână de ajutor. Mobilizarea a fost atât de puternică, încât, când au venit pompierii, casa era aproape goală, iar incendiul n-a avut cum să se propage la interior, a ars doar acoperișul. Tata și câțiva prieteni l-au refăcut într-o săptămână, iar iarna aia am dormit într-o casă care miroasea a ars, că de zugrăvit am zugrăvit-o când s-a încălzit vremea. Trăiam cu mirosul ăla dar și cu sentimentul că oamenii sunt mișto.  Ne săriseră în ajutor și prietenii lui tata, dar și vecinii cu care era certat, și prietenele mamei, dar și vecinele cu care nu vorbea, veniseră până și acei adolescenți cu care mai mult mă băteam, până și țigănușii din capătul străzii, pe care toți oamenii de pe stradă îi mai prindeau la furat, prin curți…

Ăla a fost un moment de unire. Nu eram așa pasionat de istorie, pe vremea aia, dar când am devenit, am înțeles că și alți oameni au experimentat pe pielea lor împărtășitul unor idei și dorințe cu oameni extrem de diferiți.  Fie pentru că s-au temut că focul se va extinde la caselor lor, fie pentru că au simțit nevoia să ne ajute, oamenii de pe strada mea au acționat unitar, ignorând riscul de a fi loviți sau arși. Și pentru asta le port și acum un sentiment de recunoștință.

" "
" "

În primul război mondial, cel care a dus la apariția României Mari, am pierdut peste un milion de români. Statisticile vorbesc despre 880.000 de soldați și 270.000 de civili. N-au fost toți niște oameni buni, integri, sau care se plăceau unii pe alții și împărtășeau aceleași opinii politice. Erau țărani, negustori, muncitori laolaltă cu hoți, bătăuși, escroci, delapidatori, violatori… Pe cadavrele lor n-a scris nimeni “om bun care merită recunoaștere publică” și “om rău despre care n-o să vorbim niciodată”. Sunt toți, la grămadă, niște eroi, pentru că au acționat uniți, indiferent cât erau de diferiți.

Fix asta n-a înțeles președintele României. Aș fi vrut să-l văd refuzând să negocieze cu infractorul de Dragnea instalarea guvernului Cioloș, nu refuzându-i acestuia participarea la o nenorocită de recepție. Să-l aud spunând că un politician corupt ca Blaga nu are ce căuta în dreapta lui în toată campania electorală care l-a făcut președinte, nu să facă liste cu cazier de imagine unor oameni, la o băută. Celebrarea unui moment de uniune națională e una, principiile de viață sunt altceva, iar purtându-se ca acum, președintele îmi arată că n-are principii și că nu a înțeles ce e unirea.

Sau președintele a înțeles, dar se preface că nu, din considerente electorale? E foarte posibil, dacă facem, din nou, apel la istorie. Iar istoria recentă spune, mulțumită ziuanews.ro, că președintele României nu e deloc un fan al Zilei Naționale. În cei 14 ani de mandat ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis a fost prezent doar o singură dată (vezi aici) la manifestările organizate la Sibiu de Ziua Națională.  Cu alte cuvinte, nu prea pare să-i pese…

În spiritul istoriei, pe mine mă lasă rece dacă Iohannis își bea șampania, pe 1 decembrie, cu șapte câștigători ai premiului Nobel sau cu cu cei șapte violatori din Vaslui, sau dacă recepția aia are loc la Palatul Cotroceni sau la Penitenciarul Ploiești. Pe 1 decembrie eu o să zic “La Mulți Ani” și o să ciocnesc un pahar cu oricine o să-mi iasă în cale bucuros că România are granițe și că vorbim aceeași limbă. Ca să înțelegeți cât de departe aș putea merge, de Ziua României aș fi dispus să beau un pahar de rose chiar și cu președintele României și cu Florin Salam, deși președintele nu-mi place deloc, iar manelele le-aș interzice prin lege. Știți de ce? Pentru că chiar cred în Unire…

Fost jurnalist, pasionat de fotografie și de upcycling, Bogdan Stoica este autorul a două cărți, „Cum să faci fotografii bune cu telefonul” și “Tipul din filme nu există”. Ambele pot fi comandate de pe www.bogdanstoica.ro.

" "

2 comentarii la “Ziua Națională și Unirea, pe înțelesul lui Iohannis

 1. Bai pseudojurnalistule.
  Or exista infractori patrioți, care oricând și ar da viața pentru țară și există infractori precum Dragnea care oricând și-ar vinde tara pentru putere/bani/influenta.
  Stilul tau general de a scrie este de a le de în cap oilor care urmează trenduri. Ai devenit așa de obsedat de asta ca ai devenit Gica Contra al trendurilor în așa fel încât tu însuți ești o oaie a trendurilor. Una mai speciala, critica.
  Ești vreodată de acord cu un trend sau tu tot timpul observi ce prostimea nu observă?
  Vine Crăciunul. Parcă te văd că scrii un articol despre cum l-ai văzut tu pe tac tu pe sub barba de moș Crăciun.

 2. Mai eu zic ca pana la urma refuzul de a-i invita pe ticalosii aia la parada a fost un inceput. Daca lipseau de acolo si Iliescu si Basescu era si mai bine. Din pacate atat putem.
  Cred ca refuzul de a ii chema pe infractori si posibil infractori la astfel de manifestari e primul pas spre demnitate. Pe la noi au schimbat nume de strazi si au dat jos placi de recunostinta de pe institutii pentru simplul fapt ca numele respective erau anchetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *