Skip to content
Republica Moldova

2.000 de euro pentru fiecare nou-născut în Grecia

Statele europene, confruntate cu îmbătrânirea populației oferă stimulente pentru nașteri. Și e un curent fără precedent. Cuplurile din Grecia care urmează să devină părinți vor primi două mii de euro din partea statului.

Potrivit previziunilor, populația Greciei ar putea scădea cu o treime în următoarele trei decenii. La asta se adaugă alte date îngrijorătoare: până în 2050, peste 35% din populația țării va avea cel puțin 65 de ani, ceea ce înseamnă o povară pentru programul de protecție socială.

În celălalt capăt al continentului, Finlanda introduce concediu de şapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal. Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi.

Ungaria a introdus facilități fiscale pentru a stimula nașterile, dar acolo stimulentele sunt pentru mamele-eroine, cu cel puțin patru copii. Deci, o zonă extrem de îngustă și
nu prea atractivă, pentru că educația și creșterea a doi sau trei copii în plus sigur nu e acoperită de scutirile de taxe, ca să vorbim strict de compneneta financiară a problemei.

În România nu avem decizii în acest sens, dar România are un sistem deja generos, cu 24 de luni concediu de creștere a copiluluui, care pot fi împărțite între părinți sau luate doar de către unul integral.

Suedia, recunoscută pentru politicile sale de sprijinire a copiilor, inclusiv prin deduceri cu îngrijirea, are opt luni de concediu de creștere a copilului pentru fiecare părinte. Iar dreptul nu poate transferat de la unul la altul, potrivit Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *