Skip to content
Politică

2 ani cu Firea. Roxana Wring denunță 6 bombe care pot exploda oricând în București EXCLUSIV

EpochTimes-Romania.com

Consilierul general Roxana Wring – președintele filialei din București a Uniunii Salvați România (USR) – a oferit marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a expus un scurt bilanț al celor doi ani cu Gabriela Firea la Primăria Capitalei. Amintim că astăzi, 5 iunie 2018, se împlinesc doi ani de la alegerea PSD-istei în funcția de primar general al Capitalei.

În acest context, șefa USR-iștilor bucureșteni a declarat pentru PSnews.ro că ”avem de a face cu cel mai slab mandat de primar general din 2000 încoace”

”Până acum avem de a face cu cel mai slab mandat de primar general din 2000 încoace. Gabriela Firea nu a rezolvat niciuna dintre problemele moștenite de la primarii care au  precedat-o. Nici traficul, nici infrastructură, nici RADET, nici calitatea aerului, nici lipsa spațiilor verzi, nici urbanismul derogatoriu nu sunt probleme recente, dar Gabriela Firea a promis în campania electorală că le va rezolva. Nu numai că nu le-a rezolvat,  dar problemele s-au agravat în cei doi ani de cînd este Primar General.

Gabriela Firea este singurul Primar General de după Revoluție care lasă moștenire o problema structurală, absolut nouă, fără precedent în administrația Capitalei prin impactul pe care îl va avea asupra bunei guvernări a Bucureștiului. Este vorba evident despre companiile municipal înființate în 2016 și 2017. Aceste companii vor fi o sursă inepuizabilă de corupție și clientelism politic pentru mulți ani  de acum înainte.

La aproape doi de la înființare, companiile sunt nefuncționale, nu au contracte și venituri, dar cheltuie iresponsabil sute de milioane de euro pe salariile managerilor și membrilor consiliilor de administrație. Companiile municipale sunt un experiment eșuat.

Partea ‘bună’ a acestei jumătăți de mandat a Gabrielei Firea este că mitul eficienței echipei Primar-Consiliu-Guvern a fost dărâmat. Vedem cu toții că cel mai mult contează competență și profesionalismul, nu afilierea politică. Gabriela Firea a putut lucra cu un govern PSD, cu o majoritate confortabilă în Consiliu, cu primari PSD la sectoare. Nimeni și nimic nu a stat în calea performanțelor primarului general. Cu toate acestea, performanță lipsește cu desăvârșire. Gabriela Firea nu poate da vină pe opoziție pentru că are toate pârghiile pentu a rezolva problemele Capitalei”, a declarat Roxana Wring.

”6 bombe care pot exploda în orice moment!”

În continuare, fostul vicepreședinte al USR de la nivel național a demascar cele ”6 bombe care pot exploda în orice moment”, la doi ani de la preluarea mandatului, în Bucureștiul condus de Gabriela Firea.

”La doi ani de la preluarea mandatului, în Bucureștiul condus de Gabriela Firea există 6 bombe care pot exploda în orice moment:

1. Traficul rutier. Bucureștiul se sufocă la propriu, iar Gabriela Firea nu a făcut nimic că să rezolve acest lucru. Cele 400 de autoobuze promise în 2016 vor veni în cel mai fericit caz abia în 2019. Prea puțîn și prea  târziu. Cu aceste autobuze Bucureștiul abia ajunge la situația din 2007. Administrația Firea nu  a făcut nimic pentru implementarea Planului de mobilitate urbană. Să nu uităm că acum doi ani Gabriela Firea spunea „Dacă ajung la Primăria Capitalei, în 12 luni reduc blocajele rutiere pe marile artere și din marile intersecții”

2. Lipsa unui nou Plan Urbanistic General. Ceea ce înseamnă că de la începutul anului viitor, există riscul că în București să nu se mai poată emite autorizații de construire. Mai grav, în București se construiește haotic și împotriva interesului public pentru că actualul PUG adoptat în 2001 nu mai corespunde realității din 2018. Gabriela Firea a promis în repetate rânduri că noul PUG va fi gata înainte de dată expirării, 30 decembrie 2018, dar deocamdată, proiectul este blocat în prima faza de elaborare.

3. Poluarea. Poluarea aerului din București a atras o  procedura de infringement împotriva României. În ciuda promisiunilor făcute de Primarul General că vor fi instalate echipamente de monitorizare, lucrurile sunt în continuare incerte și distrugerea spațiilor verzi continuă.

4. RADET. Administratorul special, Rominsolv, numit de Primarul General a propus două soluții nerealiste pentru ieșirea din insolvență a RADET. Pun balbele Rominsolv pe seama incompetenței Gabrielei Firea și a celor care o înconjoară. 

5. Dezmatul financiar pe bani publici. Bani aruncați pe statui, pe circ și evenimente kitsch în loc de investiții în infrastructură și proiecte utile pentru cetățeni.

În 2017 s-a tot tăiat din investiții ajungându-se că sumele alocate pentru dezvoltare să fie doar 5% din bugetul pe 2017.

6. Companiile municipale. Lovitură de grație dată de PSD Capitalei.

Aceste companii ne-au costat 200 milioane de euro pînă acum. Pînă la sfârșitul mandatului Firea, estimez că vor înghiți peste jumătate de miliard de euro sub formă de subvenții mascate. Nu  există nicio speranța că aceste companii să fie viabile. Ele sunt ținute în viață prin împrumuturi din bugetul public, contracte de lucrări, servicii și bunuri la prețuri mult peste prețul pieții cu primăria și instituțiile din subordine.

Gabriela Firea a excelat la un singur capitol. În fiecare an, Gabriela Firea da 10% din bugetul Capitalei pe stimulente, subvenții și ajutoare, bonificand suplimentar ajutoare acordate deja de Guvern. Cumulat se vor adună pînă la sfârșitul mandatului aproximativ 350 milioane de euro.

Sunt multe lucruri de spus despre nerealizările mandatului Firea. Oricine poate parcurge pe internet cele 64 de pagini de promisiuni făcute în 2016, „Programul de guvernare locală” pentru a vedea că au fost promisiuni goale.

Nu-mi rămâne decât să sper că Bucureștiul va mai rezistă la încă doi ani ai acestui mandat dezastruos”, a susținut aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *