Skip to content
Societate

2 din 3 români cred că UE ne-a ajutat în criza Covid. Remus Ștefureac: Valul de dezinformări nu a prins și nu va prinde în România

psnews.ro
" "

Conform sondajului național realizat de INSCOP Research, Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor, aproape două treimi dintre aceștia(64,1%) susținând ideea că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. Un sfert dintre respondenți (25,8%) își exprimă dezacordul față de această afirmație. 10,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

În acest context, contactat de PS News, sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, spune că cifrele prezentate mai sus sunt „relativ normale și îmbucurătoare”.

" "
" "

„Realitatea obiectivă este foarte clară, Uniunea Europeană a ajutat și ajută în continuarea România în combaterea pandemiei de coronavirus, atât din ceea ce privește fondurile alocate, acum discutăm despre viitoarele vaccinuri care sunt achiziționate de Uniunea Europeană, peste 10 milioane de doze de vaccin care ne vor reveni în urma unor contracte negociate de Uniunea Europeană, beneficii foarte clare, medicamente care au fost alocate României prin programele comunitare, deci lucrurile sunt mai mult decât evidente.

Să nu mai vorbim de planurile de recuperare care conțin un nivel de fonduri absolut record:40+40 de miliarde de euro pentru refacerea economiilor afectate de coronavirus, deci e îmbucurător faptul că românii au perceput aceste mesaje și acțiuni, iar tot valul de dezinformări care uneori este îndreptat împotriva blocului comunitar nu a prins și nu prinde în România”, spune Ștefureac.

De asemenea, sociologul amintește despre cercetările realizate de-a lungul timpului din care reiese faptul că românii s-au declarat mulțumiți de aderarea la Uniunea Europeană, această aducând mai multe avantaje decât dezavantaje.

„Îmbucurător este faptul că dacă ne uităm la cercetări comparative, percepția românilor este mai favorabilă decât în cazul cetățenilor altor țări și aici nu ne referim doar la această situație gravă de criză provocată de epidemia de coronavirus, ne referim la orice alte elemente, unde românii consideră că aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje decât dezavantaje țării.

Încrederea în Uniunea Europeană este printre cele mai ridicate din toate statele membre, iar dacă facem o comparație între încrederea în Uniunea Europeană și încrederea între alte instituții sau state, Uniunea Europeană se poziționează pe primul loc așa cum se poziționează și în sondajul INSCOP. Situația nu este o noutate, INSCOP Research a realizat astfel de cercetări în mod  periodic și ele au arătat o constantă a unor rate ridicate de încredere și percepție pozitivă a Uniunii în rândul românilor. 

Sigur că este și sentimente de neîmplinire. Majoritatea românilor consideră că țara noastră merita și merită să fie parte de spațiul Schengen, acest lucru nu s-a întâmplat și populația României sancționează acest lucru și cred că este de datoria autorităților române să mențină o presiune asupra acestui subiect, pentru că România merită să fie de partea spațiului Schengen. Dincolo de acest lucru, percepția românilor asupra Uniunii Europene, asupra instituțiilor europene este net favorabil”, spune Ștefureac.

Întrebați dacă România a atras suficiente fonduri europene, majoritatea românilor (62,6%) răspund negativ. Una dintre cauzele acestei nemulțumiri în rândul românilor este cauzată de „bani pierduți sau neprimiți la timp”, spune sociologul.

„Dacă ar fi să facem o analiză la sânge, vom vedea că, poate pe programul anterior care s-a încheiat, România a reușit într-un final să atragă o rată destul de ridicată. La nivelul percepției publice există această senzație că țara noastră nu a atras suficiente fonduri europene, cauza aceste situații: bani pierduți sau neprimiți la timp care au alimentat această senzație. Ceea ce este mai interesant, este faptul că noi am completat această întrebare și cu o alta.

Persoanele care cred că România nu a atras suficiente fonduri europene au fost întrebate care ar fi cauza acțiunilor fenomenului. Au fost teoriile conspirației care indicau că Uniunea Europeană ar dori să ocolească și să limiteze fondurile alocate României. Din acest punct de vedere constat o percepție rezonabilă din partea populației din moment ce cauzele sunt atribuite obiectiv, inclusiv unei insuficiențe administrative a României și într-o foarte mică măsură Uniunii României. Se crede că nu am atras suficiente fonduri europene, e adevărat, puteam atrage mai multe, dar cauza acestei situații ne este imputabilă nouă, României, capacității administrative scăzute, dar nu unor factori subiectivi externi”, a conchis Remus Ștefureac.

Conform sondajului național realizat de INSCOP Research, Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor, majoritatea acestora privind cu optimism viitorul construcției europene și considerând că UE a ajutat țara noastră în combaterea epidemiei de coronavirus. În ceea ce privește concretizarea avantajelor apartenenței la Uniunea Europeană, majoritatea respondenților sunt de părere că România nu a atras suficiente fonduri europene, că este pregătită să facă parte din Spațiul Schengen.

Aproape două treimi dintre români (64,1%) susțin ideea că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. Un sfert dintre respondenți (25,8%) își exprimă dezacordul față de această afirmație. 10,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

DETALII AICI: Sondaj INSCOP Research: Românii sunt de părere că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *