Skip to content
Sport

20 de ani de la aparitia telefonului inteligent. Cum arăta primul smartphone

Perimat conform standardelor actuale, Simon, telefonul dezvoltat de companiile americane IBMsi BellSouth in 1994, ocupa un loc important in istoria tehnologiei: este primul smartphone din lume.
Simon a fost primul dispozitiv care a incorporat simultan functii PDA (Asistent Personal Digital) si tehnologia specifica telefonului mobil, potrivit Daily Mail.
A fost prevazut cu un ecran LCD verde cu tehnologia touch – screen, interactiunea fiind posibila cu ajutorul unui stylus. Printre altele, telefonul dispunea de o aplicatie de notite, de un calculator si de o agenda de contacte, iar utilizatorii puteau insera diverse aplicații (precum harti online) si jocuri.
De asemenea, Simon functiona si ca fax sau ca pager. In plus, utilizatorii aveau optiunea de a trimite sau primi e-mail-uri, insa telefonul trebuia sa fie conectat la un calculator pentru acest lucru.
Primul smartphone, desi aceasta denumire avea sa apara peste mai multi ani, a fost lansat la pretul de 899 de dolari, in SUA.
Deloc practic, in conditiile in care cantarea jumatate de kilogram si avea o lungime de 23 de centimetri, cu o baterie slaba si aparut intr-o perioada in care nu exista Internet mobil, telefonul a fost un esec comercial, pretul fiind redus la 599 de dolari dupa primele sase luni.
In total, au fost vandute aproximativ 50.000 de unitati, in special oamenilor de afaceri.

Simon IBM

Este considerat, cu toate acestea, un dispozitiv revolutionar pentru perioada in care a aparut. Simon a implinit 20 de ani de la lansare pe 16 august.
Cu aceasta ocazie, Guardian a realizat o lista a telefoanelor care au marcat evolutia smartphone-urilor de-a lungul timpului.
  • 1996: Smartphone-urile Nokia Communicator, care aratau ca telefoane obisnuite la exterior, se deschideau ca un laptop, oferind acces la tastatura QWERTY si la un ecran LCD aproape la fel de mare ca telefonul insusi.

Nokia Communicator

  • 2000:Ericsson R380 a fost primul telefon prezentat pe piata sub denumirea de smartphone. Mic si usor ca un telefon mobil normal, a fost primul dispozitiv care a utilizat sistemul de operare Symbian.

Ericsson R380

  • 2002: Smartphone-ul Palm Treo, dezvoltat initial de compania Handspring, care a fost cumparata de Palm, a dispus de o serie de functii integrate, precum posibilitatea de a accesa calendarul in timpul unei convorbiri sau de a trimite e-mail-uri.

Palm Treo

  • 2003: Cu seria BlackBerry Quark, ce a anticipat smartphone-urile moderne, utilizatorii dispozitivelor BlackBerry au putut renunta la casti pentru a efectua apeluri telefonice.

Blackberry Quark

  • 2007: Lansarea primului iPhone, cu un design atractiv si o interfata prietenoasa, a contribuit in mod decisiv la popularitatea uriasa cunoscuta de smartphone-uri.

iPhone

  • 2008:HTC Dream sau T-Mobile G1 a fost primul smartphone care a folosit sistemul de operare Android.

HTC Dream

  • 2010:Samsung Galaxy, primul dispozitiv din cea de-a treia serie de smartphone-uri cu Android lansata de sud-coreeni, a devenit principalul rival al iPhone-ului.

Samsung Galaxy S

  • 2011: La lansare, Droid Razr de la Motorala a fost cel mai subtire smartphone din lume, cu o grosime de 7,1 milimetri.

Droid Razr

  • 2013/2014: iPhone 5S, cel mai recent telefon lansat de Apple, a fost smartphone-ul care s-a vandut cel mai bine anul trecut. A fost primul din serie prevazut cu sistem de recunoastere pe baza de amprenta digitala. De o functie similara dispune si Galaxy S5, lansat la inceputul acestui an.

iPhone 5S Galaxy S5

Sursa: articol preluat de pe ziare.com
foto: mediagalaxi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *