Skip to content
Externe

20 de ani de la atacurile din SUA. Președintele Biden, prezent la locul unde s-au produs evenimentele din 11 septembrie

livearad.ro

SUA comemorează, sâmbătă, 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Joe Biden şi soţia sa, Jill, vor fi prezenţi la locurile atacului.

Joe şi Jill Biden vor merge la New York, la Shanksville (Pennsylvanaia), şi la Arlington (Virginia), conform News.ro.

Drapelul SUA va fi arborat în bernă, iar la ora locală 08.45, când primul avion a lovit Turnurile Gemene, se va ţine un moment de reculegere.

Preşedintele american Joe Biden a făcut apel la unitate în timp ce ţara pe care o conduce de aproximativ nouă luni se pregăteşte să comemoreze victimele atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

Într-o înregistrare video lansată vineri, el a adus un omagiu celor 2.977 de oameni care şi-au pierdut viaţa în acea zi de marţi.

Îi onorăm pe toţi cei care şi-au riscat şi şi-au dat viaţa în minutele, orele, lunile şi anii de după”, a spus Biden despre lucrătorii din serviciile de urgenţă care au răspuns atunci.

Evenimente de comemorare vor avea loc sâmbătă.

Nu contează cât timp a trecut, aceste comemorări aduc îmapoi tot ce este mai dureros ca şi când tocmai ai fi primit vestea în urmă cu câteva secunde”, a mai spus preşedintele.

El a vorbit şi despre „forţele întunecate” ale naturii umane – „teama şi furia, ranchiuna şi violenţa împotriva americanilor musulmani” care au urmat atacurilor – şi a spus că unitatea a rămas „cea mai mare putere” a Statelor Unite.

„Am învăţat că unitatea este singurul lucru care nu trebuie să se rupă vreodată”.

Preşedintele Biden va conduce comemorarea de sâmbătă, când va vizita cele cele trei locuri ale atacului alături de prima doamnă, Jill Biden.

Vor fi ţinute şase momente de reculegere pentru acelea când turnurile gemene au fost lovite şi au căzut, când Pentagonul a fost atacat şi când Zborul 93 s-a prăbuşit.

Joe Biden şi prima doamnă au ajuns la New York. Comemorările au loc într-un moment dificil pentru preşedinte, care a fost criticat în ultimele săptămâni pentru operaţiunea de evacuare din Afganistan, care a pus capăt celor 20 de prezenţă americană.

Biden a promis că SUA vor părăsi Afganistanul până la a 20-a comemorare a atacutilor şi a spus că este puţin probabil ca talibanii să captureze ţara. Gruparea militantă a preluat controlul ţării în mai puţin de zece zile.

La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi – cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septemb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *