20 de morți din cauza conducătorilor de trotinete electrice

trotineta/ Inquam Photos / Octav Ganea
trotineta/ Inquam Photos / Octav Ganea

În utlimii 5 ani, în România, 20 de persoane au decedat ca urmare a nerespectării regulilor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice, care au fost și principalii vinovați pentru rănirea gravă a 373 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.363 de persoane, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Conform reglementărilor legale în vigoare din. 2020, dar nerespectate în general, trotinetele electrice ar trebui conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, pot circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, transportul pasagerilor fiind interzis.

Începând din 2018 până la finele lunii iunie a anului curent au fost înregistrate aproape 2.953 de accidente rutiere in care au fost implicați conducători de trotinete electrice. Dintre aceste accidente, 2.662 au fost provocate de către conducătorii de trotinete, iar în doar 291 aceștia nu au avut vreo vinovăție.

Aceste aproape 3.000 de accidente s-au soldat cu 23 de decese, din care 20 au fost provocate de nerespectarea regulilor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice, cu vinovăție principalã și secundară. Totodată, din aproape 400 de răniți grav, pentru 373 de victime au fost vinovați conducătorii de trotinete electrice.

Situația este similară și în cazul celor 2.651 de răniți ușor, dintre care 2.363 au fost loviți de conducători de trotinete electrice în culpă.

Mai multe detalii, aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: