2008 vs. 2025. Un economist compară situația critică a României. Cât de jos mai putem coborî

Sursa foto: forbes.ro

Economistul Ionuţ Dumitru, consilierul onorific al premierului Ilie Bolojan, a explicat motivele actualei situaţii fiscal-bugetare şi diferenţa faţă de criza financiară din 2008.

Acesta a precizat că România se confruntă cu o problemă „ca la carte” de deficite gemene, dar că, spre deosebire de criza financiară din 2008, când exista un „dezechilibru similar”, deficitul de cont curent şi un deficit bugetar mare, acum este „o problemă motivată într-o proporție covârşitoare de sectorul public”.

Ionuț Dumitru susţine că, de această dată, „din fericire”, sectorul privat pare „mai echilibrat” şi „mai rezilient”.

„România se confruntă cu o problemă ca la carte de deficite gemene şi avem o poziţionare care nu ne avantajează deloc. Deci ieşim în relief cumva, Dacă ne uităm la dezechilibrele pe care le avem vom constata că spre deosebire de criza fianciară, când aveam un dezechilibru similar, deficitul de cont curent şi un deficit bugetar mare, de data aceasta avem o problemă explicată într-o proporie covârşitoare de sectorul public.

Adică dacă ne uităm la deficitul de cont curent, el este covârşitor explicat de deficitul bugetar. Din fericire, faţă de criza financiară diferă faptul că sectorul privat pare că este mai echilibrat, adică nu mai avem deficitele foarte mari pe care acest sector le acumulase in perioada pre-criza financiară şi avem un sector privat care pare mai rezilient acum”, afirmă Ionuţ Dumitru într-o prezentare dată publicităţii de premierul Ilie Bolojan și citată de News.ro.

Economistul adaugă că, în mod evident, odată cu ajustarea sectorului public, vor fi „implicaţii şi în sectorul privat”, care nu pot fi neglijate. El a amintit că România re cel mai mare deficit bugetar din Europa – 9,3%,  „al doilea cel mai mare deficit bugetar din istoria noastră a ultimelor trei decenii”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: