Skip to content
Politică

2015: Economia Chinei, cel mai redus avans din ultimii 25 de ani

Economia Chinei a crescut cu doar 6,9% in 2015, fata de avansul de 7,3% din anul anterior, marcand cea mai mica crestere din ultimii 25 de ani, potrivit unui anunt facut marti de Biroul National de Statistica. Cresterea economiei chineze, care e un motor al economiei globale ii ingrijoreaza pe economisti, mai ales ca Beijingul a stabilit un obiectiv de crestere oficial de „aproximativ 7%” , potrivit hotnews.ro.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat o crestere mai slaba este acceptabila atata timp cat anul trecut au fost create noi locuri de munca suficiente in economie.

Dar exista si opinii potrivit carora aceasta crestere este de fapt „umflata” de autoritati, iar avansul economic sa fi fost in realitate mai mic.

China este un subiect pe care investitorii globali si pietele nu il pot ignora, cata vreme rata de crestere a tarii este echivalenta cu adaugarea anual, la PIB-ul mondial, a unei economii de dimensiunile celei a Italiei.

Asta inseamna ca orice semn de incetinire ii pune in alerta pe bancherii centrali, pe oamenii de afaceri si pe investitorii din toata lumea.

Economia trebuie sa treaca de la accentul pus pe industrie spre cel pus pe consum, insa aceste discutii exista de circa 10 ani fara sa se faca nimic.

Guvernul a incercat in ultimii ani sa mentina expansiunea in acest ritm rapid, cu un avans al PIB de 7% considerat ca minimul acceptabil pentru a mentine somajul la un nivel acceptabil.

In plus, scaderile aproape generalizate de pe piata mondiala a materiilor prime sugereaza ca nevoia Chinei de astfel de marfuri este in proces de micsorare iar banca centrala a cheltuit peste 200 de miliarde de dolari pentru a-si apara moneda.

Iar asta a ajutat la declansarea unei reactii puternice pe bursele din toata lumea in trimestrul trei anul trecut, fiind lovite dur actiunile companiilor occidentale expuse pe China si sectoare precum cele ale materiilor prime, bunurilor de lux si produselor industriale.

 

Unii experti considera ca unele date deja arata ca economia incetineste si ca mult mai importante sunt masurile de raspuns pe care le va lua Beijingul.
China deja a incercat sa stimuleze economia prin taierea dobanzilor si reducerea rezervelor minime pe care bancile trebuie sa le mentina, pentru a incuraja imprumuturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *