Skip to content
Politică

2015 – revenirea la USL și continuarea războiului USL – Traian Băsescu?

De la anunțul cu privire la desemnarea lui Eugen Teodorovici la Ministerul de Finanțe de vineri și până la depunerea jurământului, singurul care a făcut opoziție la numirea acestuia a fost Traian Băsescu. PNL a căzut sub imperiul silenzio stampa, iar PSD a mers mai departe fără nicio problemă cu nominalizările de miniștri. Într-un mod subtil, fostul președinte a făcut referire, în urma acestei numiri la finanțe, la o revenire a cuplului de șoc al politicii românești: USL.

Numirea lui Eugen Teodorovici a fost interpretată de Traian Băsescu drept o înțelegere între Ponta și Iohannis. Într-adevăr, chiar și premierul a spus că a ajuns la un consens cu președintele pe această numirea. Însă, Traian Băsescu a dat un semnal, care poate avea și o brumă de adevăr, acela că un consens în plan politic între PSD și Klaus Iohannis, cu PNL în spate, înseamnă continuarea USL-ului, dar în concubinaj.

Ceea ce spune Traian Băsescu nu este chiar de ignorat. La acest moment, toată lumea pare a fi mulțumită de faptul că sunt la putere – PSD are Guvernul, PNL are Președintele. PNL nu mai vorbește de moțiune, a uitat complet, iar PSD își vede liniștit de guvernare. PNL nu mai atacă deciziile Guvernului Ponta, ci stă cuminte deoarece Iohannis își dă, de cele mai multe ori, acordul. Singurele atacuri ale PNL, ca să nu se plictisească, sunt cele la adresa Președintelui Senatului sau la adresa conducerii Camerei Deputaților.

Totuși, ce urmărește și Traian Băsescu prin trasarea acestui scenariu? Trebuie subliniat că pe scena politică PSD și PNL sunt cele două mari partide, care împreună ocupă peste 80% din intenția de vot, ceea ce face ca diferența față de urmăritori să fie destul de mare. Astfel, se lasă și un spațiu gol al electoratului de aproximativ 20%, care rămâne la discreția partidelor mici. Tocmai acest spațiu este vizat de Traian Băsescu, cel care face o opoziție clară atât la Guvernul Ponta, cât și la Klaus Iohannis, adică la PSD și PNL.

Ciudat sau nu, reluăm conflictul din urmă cu 3 ani, atunci când toată clasa politică era coalizată împotriva lui Băsescu și PDL. Democrat-liberalii sunt scoși din schemă pentru că fac parte din PNL, dar Traian Băsescu are PMP, care de fiecare dată când iese în public fostul președinte cu o declarație, apare și un comunicat al liderilor partidului.

Însă, rolurile sunt schimbate în acest moment. În 2012, Traian Băsescu era ținta atacurilor venite din partea USL (PSD și PNL) cu scopul de a-și crește potențialul electoral. Mandatul lui Traian Băsescu a fost o temă principală în campania din 2012, iar tocmai acest lucru a adus USL la un scor de 60%. Lucrurile s-au schimbat acum, iar cel care are nevoie de conflictul din urmă cu 3 ani este tocmai Traian Băsescu.

PMP este la un scor de 5-6%, ceea ce este extrem de puțin pentru a conta foarte mult pe scena politică. Prin întreținerea conflictului dintre Traian Băsescu și PNL – PSD, PMP se poziționează drept singurul partid de opoziție, singura alternativă la cei care conduc clasa politică la acest moment. Pe retorica folosită de USL în 2012 încearcă Traian Băsescu să câștige electorat în vederea alegerilor din 2016.

Revenirea conflictului USL – Traian Băsescu în acest an începe să ia contur, iar poziționările din ultima perioadă de pe scena politică fac ca un simplu zvon să devină realitate. Însă, există și pierzători în toată această bătălie – partidele de sub protecția PSD, mai puțin UNPR. PC și PLR sunt partidele afectate de acest război, deoarece ele vor fi etichetate ca fiind protejații și aliații PSD, în vreme ce UNPR va merge pe mai departe sub umbrela social-democraților.

2 comentarii la “2015 – revenirea la USL și continuarea războiului USL – Traian Băsescu?

  1. Inca de la numirea lui Helvig la sefia SRI s-a dovedit ca in practica USL-ul traieste si ca toti sunt la Putere.Asa ca,de voie sau de nevoie Basescu a iesit la rampa pentru a salva macar aparentele ca Romania este o tara Democratica.Totusi,fata de 2007 sau 2012,acum Basescu este mai singur ca niciodata si nu are de partea sa nici macar macar un grup mai mic sau mai mare de jurnalisti.Adica,s-au uselizat aproape toti,inclusiv Presa si cine iese din rand este considerat dusmanul Poporului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *