Skip to content
Internațional

2020, un an de foc pentru Uniunea Europenă. Cele mai mari trei provocări pentru liderii de la Bruxelles

Uniunea Europeană se află în anul 2020 într-unul dintre cele mai dificile momente de la apariția sa. Interesele divergente ale Europei Centrale și de Est pe de o parte, și restul statelor membre, pe de altă parte, în privința Cadrului Financiar Multianual și a viitorului Pact Ecologic European, la care se adaugă marea problemă a Brexit-ului, fac din acestea adevărate provocări pentru leadershipul european.

Brexit

Prima mare provocarea a UE în anul 2020 ține de capacitatea de a negocia un acord favorabil ambelor părți în cazul ieșirii Marii Britanii din organizație. Marea Britanie este îngrijorată de faptul că prețurile pentru produsele exportate pe piețele europene vor crește, odată ce vor părăsi Uniunea, diminuând apetitul europenilor pentru ele, iar noi bariere tarifare ar putea apărea în sectoare financiare-cheie. Încheierea de acorduri comerciale de liber schimb cu terțe state s-ar putea dovedi la fel de greu de realizat, de vreme ce acestea ar putea cere reguli mai puțin stringente decât cele aplicate de Uniunea Europeană, forțând Marea Britanie să aleagă între cererile statelor terțe sau regulile UE.

În plus, pentru un acord comercial cu Uniunea Europeană ar putea fi nevoie atât de votul din Parlamentul britanic, cât și de cel din Parlamentul scoțian. Scoția, alături de Irlanda de Nord au reprezentat două locuri unde cetățenii și-au exprimat dorința de a rămâne în interiorul Uniunii Europene la votul pentru Brexit din 2016, astfel că nemulțumirile acestor două state cu privire la acordul pentru Brexit ar putea genera mișcări de secesiune. Pentru prima dată în istorie, naționaliștii au primit mai multe voturi decât unioniștii în Irlanda de Nord, crescând astfel șansele unui posibil referendum pe model scoțian pentru părăsirea Marii Britanii.

Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027

Negocierea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021 – 2027 reprezintă o altă mare provocarea la adresa Uniunii Europene. Președinția finlandeză a Consiliului UE a generat deja nemulțumiri în rândul tuturor statelor membre atunci când a venit vorba despre propunerea privind acest Cadru Financiar. Pe de o parte, Comisia Europeană a cerut o creștere cu 1,114% din PIB-ul UE, iar Parlamentul European, pe de altă parte, a cerut o majorare cu 1,3 procente. Statele din Estul și Centrul Europei se tem că tăierea cheltuielilor Uniunii Europene în domenii precum agricultura ar echivala cu fonduri europene mai puține pentru sectoare naționale vitale precum Dezvoltare Regională sau Agricultură. Totodată statele contributoare nete din Vest vor să își calibreze cheltuielile după ieșirea Marii Britanii, un fost mare stat contributor net. Găsirea unei soluții de mijloc pentru negocierea Cadrului Financiar va reprezenta astfel și o mare provocare a Croației, stat ce a preluat președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele 6 luni.

Pactul Ecologic European

În fine, o a treia provocare pentru Uniunea Europeană în anul 2020 o reprezintă Pactul Ecologic European și negocierea primei legi europene privind mediul care ar trebui să intre în vigoare anul acesta. Ambiția Ursulei von der Leyen de a face până în 2050 Europa neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră, pune sub semnul întrebării alternativele pentru mai multe state Central și Est Europene care depind de cărbune pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie. Cu toate că președinta Comisiei Europene a specificat că Pactul va fi unul echitabil pentru toate statele, acest lucru s-ar putea dovedi a fi o provocare serioasă pentru bugetul european. Calculele arată că pentru atingerea obiectivului preliminar fixat pentru 2030 va fi nevoie de o investiție adițională de 260 de miliarde de euro, adică 1,5% din PIB-ul Uniunii Europene.

Toate acestea reprezintă câteva provocări serioase pentru Uniunea Europeană în anul 2020, iar pentru rezolvarea lor liderii europeni vor trebui să dea dovadă de multă pricepere și imaginație astfel încât să mulțumească toate părțile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *