Skip to content
Justitie

2021 – un an al ”ocaziilor risipite” pentru Ministerul Justiției, recunoaște Cătălin Predoiu: Mă refer la desființarea SIIJ, legile justiției și îmbunătățirea MCV

Inquam Photos / George Calin

Într-un interviu acordat JURIDICE.ro!, Cătălin Predoiu a vorbit despre modificările care au avut loc la Ministerul Justiției în cursul anului 2021. Ministrul a spus că, din postura de parlamentar, consideră 2021 ”un an al ocaziilor risipite, cel puțin dacă vorbim de marile ocazii, de a desființa SIIJ, a adopta legile justiției și a îmbunătăți radical Raportul MCV”.

”A fost o evoluție cu suișuri și coborâșuri, cu progrese și regrese, direcția rămâne însă una bună, democratizare, europenizare în cadrul UE, securizare prin apartenența la NATO, acest din urmă aspect dovedindu-se crucial în contextul zonal cunoscut. Sunt însă multe obiective restante față de cele programate în urmă cu 10-12 ani, intervalul despre care vorbim, în primul rând recuperarea decalajului important față de statele din vestul Europei la toate capitolele, inclusiv în ce privește nivelul de trai al oamenilor, poate cel mai important aspect de luat în discuție, care este consecința celorlalte decalaje… Nu am reușit pe o ”plajă” de 15 ani, de la intrarea în UE, să ne impunem un ritm constant și din când în când câte un sprint viguros, am alternat progrese cu regrese, sprinturi cu opriri în loc și timp”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul a precizat că își dorește să crească profesionalismul, specializarea și integritatea în Justiție, însă ”aceasta nu se poate face doar prin ”bifarea” unor obiective formale, de exemplu adoptarea unor legi sau ocuparea unor funcții șamd”.

”E nevoie de un nivel de mentalitate și conștiință adecvate acestei vocații de magistrat, de un spirit superior care să fie mobilat intelectual și bântuit permanent de ideea de dreptate, de generozitate, de ideea de serviciu în interesul poporului prin servirea Justiției ca idee abstractă concretizată într-un serviciu public esențial pentru cetățeni și persoane juridice. Concret, dacă vorbim de obiective formale, aș dori să recuperăm restanțele de care vorbeam mai sus, desființarea SIIJ (realizat între timp) și legile justiției, codurile penale, legea personalului de specialitate, dar și să ameliorăm lucrurile în zona de logistică, să continuăm investițiile, să creștem digitalizarea ministerului, instituțiilor subordonate și sistemului judiciar. Pe un alt plan, mi-aș dori o civilitate și politețe exemplare în dialogul din interiorul sistemului, o cooperare rezonabilă în CSM dintre cele două cariere care compun magistratura și un elan regăsit al tuturor procurorilor de a se lupta cu infracționalitatea de toate felurile, inclusiv combaterea corupției, a traficului de persoane, a infracționalității organizate. Aș dori să țin agenda justiției cât mai departe de controverse politice, de politizarea subiectului și de excese de tot felul în abordarea diverselor teme ale sistemului judiciar”, a completat demnitarul.

Predoiu a precizat că i se pare ”nerealistă” propunerea înaintată de judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, potrivit căreia judecătorii să aibă dreptul la un an sabatic plătit de stat, ministrul subliniind că așteaptă ”onestitate, fair play în discurs și acțiune și păstrarea distanței față de politic” din partea asociațiilor profesionale ale magistraților.

Interviul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *