23 August 1944, lovitura de stat care a schimbat istoria României

Sursa foto: Captura Video - Youtube/ TVR

Celebrată cu fast și declarată drept Zi Națională în perioada comunismului, data de 23 august are și astăzi o semnificație importantă în istoria României.

Ziua de 23 august sau lovitura de stat de la 23 august 1944 a reprezentat acțiunea prin care Regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și „Conducătorul Statului” la acea vreme.

Lovitura de stat de la 23 august 1944

Regele Mihai I a dispus încetarea colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu (acord între state în vederea încetării temporare a operațiunilor militare) cu Aliații de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.

Puterile Axei erau națiunile care au luptat contra Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele trei puteri principale ale Axei au fost Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă. Acest trio se numea Axa Roma-Berlin-Tokyo).

Aliații din Al Doilea Războil Mondial reprezintă grupul de țări care s-a opus Puterilor Axei în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Ion Antonescu a fost numit prim-ministru României de către Regele Carol al II-lea prin decretul regal din 4 septembrie 1940 și reconfirmat de Regele Mihai I pe data de 6 septembrie 1940. Însă, pe data de 23 august 1944, Regele Mihai a fost cel care a decis arestarea și demiterea, prin decret regal, lui Ion Antonescu.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: