Skip to content
Politică

27 martie, zi liberă? Discuții aprinse în Comisia de Cultură a Parlamentului

cotidianul.ro

Dezbateri aprinse în Comisia de Cultură a Parlamentului pe tema declarării zilei de 27 martie (data la care Basarabia reintrat în vechiul corp românesc) drept zi națională.

Deputații Comisiei de cultură au votat, în unanimitate, marți, în favoarea proiectului de lege referitor la declararea zilei de 27 martie- Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională.

Acest proiect a fost inițiat de către deputatul PMP Eugen Tomac. Argumentele sale au făcut referire la faptul că această zi reprezintă în istoria țării un moment important.

Pe 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provincile istorice care s-a unit cu România.
Însă argumentele sale au fost contrazise de către deputatul USR, Iulian Bulai, susține că: „Basarabia nu este parte a Romaniei. Nu ar fi mai larg să sărbătorim basarabenii de pretutindeni decât o zonă care nu mai este acum a României?”, conform agerpres.ro.

În replica, Tomac a afirmat că: “Eu vreau să pun în valoare un eveniment istoric care s-a produs acum 99 de ani, într-un context extrem de delicat și care vizează un teritoriu românesc unde peste 85% din populație și astăzi vorbește limba română, unde majoritatea populației studiază în școli în limba română și, pentru că avem în față două realități istorice pe care trebuie să le judecăm cu sânge rece și fără patimă – și anume dacă vrem să rămânem în logica pe care au hotărât-o Hitler și Stalin atunci când ne-au separat sau dacă vrem să gândim într-o perspectivă a corectării acestei mari nedreptăți. Eu cred că Parlamentul poate da acest semnal prin instituirea acestei zilei naționale a unirii Basarabiei cu România”.

Proiectul de lege urmează să intre în plen, deoarece a primit votul favorabil din partea senatorilor, Camera Deputaților fiind decizională în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *