29 august: Ziua internaţională împotriva testelor nucleare

centrala nucleara
Sursa foto: Pixabay

Ziua internaţională împotriva testelor nucleare („International Day Against Nuclear Tests”) este marcată, la nivel mondial, pe 29 august, pentru a atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le au testele cu arme nucleare.

Peste 2.000 de teste cu arme nucleare au avut loc din 16 iulie 1945. În primele zile ale testelor nucleare, s-a acordat puţină atenţie efectelor devastatoare asupra vieţii, cu atât mai puţin pericolelor provocate de precipitaţiile nucleare din testele atmosferice. Perspectivele şi istoria au arătat care sunt efectele terifiante şi tragice ale testării armelor nucleare, potrivit Agerpres.

La 2 decembrie 2009, a 64-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat 29 august Ziua internaţională împotriva testelor nucleare prin adoptarea în unanimitate a Rezoluţiei 64/35, conform https://www.un.org. Rezoluţia solicita creşterea gradului de conştientizare şi educaţie „cu privire la efectele exploziilor de test ale armelor nucleare sau ale oricăror explozii nucleare şi la necesitatea încetării lor ca mijloc de realizare a scopului unei lumi fără arme nucleare”.

Preşedintele Kazahstan-ului, Nursultan Nazarbaev, a emis, la 29 august 1991, un decret prin care a fost închis poligonul pentru teste nucleare de la Semipalatinsk, loc unde timp de 40 de ani (în perioada Uniunii Sovietice) au fost efectuate peste 450 de explozii nucleare terestre şi subterane, cu o putere ce depăşeşte de 2,5 mii de ori puterea unei bombe nucleare, precum a celei de la Hiroshima, Japonia.

Principalul instrument internaţional de luptă împotriva tuturor formelor de teste nucleare a fost negociat la Geneva, între anii 1994 şi 1996, respectiv Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare („Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty” – CTBT). Acesta a fost adoptat de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 10 septembrie 1996, dar nu a intrat în vigoare din cauza nesemnării sau neratificării de către unele ţări cu programe nucleare de a căror ratificare depinde intrarea în vigoare a tratatului CTBT.

România a semnat Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999, conform www.mae.ro. În prezent, 186 de state membre ale ONU au semnat CTBT, iar dintre acestea doar 178 l-au şi ratificat, menţionează https://www.ctbto.org/. Începând cu 2013, România are un reprezentant în Grupul Persoanelor Eminente („Group of Eminent Persons”) creat în sprijinul intrării în vigoare a Tratatului. România a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), prin consens, în cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregătitoare a CTBTO de la Viena. Funcţia a fost exercitată pe parcursul anului 2016, care a marcat aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Tratatului şi înfiinţarea Comisiei.

Anul 2010 a marcat celebrarea pentru prima dată a Zilei internaţionale împotriva testelor nucleare.

La 29 august 2011, fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ţărilor membre să ratifice rezoluţia care prevede interzicerea testării de arme nucleare. Referindu-se la Ziua internaţională împotriva testelor nucleare, secretarul general al ONU declara: „O lume fără arme nucleare ar fi un bun public global de cel mai înalt ordin”. Tratatul prevede că fiecare ţară se angajează să nu testeze arme nucleare indiferent de mediu, scopuri militare sau civile.

Potrivit https://www.un.org, istoria testărilor nucleare a început la 16 iulie 1945 în deşertul de la Alamogordo, New Mexico, când Statele Unite au detonat prima bombă atomică. Din acea zi fatidică şi până la deschiderea pentru semnarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare în 1996, peste 2.000 de teste nucleare au fost efectuate în întreaga lume. SUA au efectuat 1.032 de teste între 1945 şi 1992. Uniunea Sovietică a efectuat 715 teste între 1949 şi 1990. Regatul Unit a efectuat 45 de teste între 1952 şi 1991. Franţa a efectuat 210 teste între 1960 şi 1996. China a efectuat 45 de teste între 1964 şi 1996. India a efectuat un test în 1974. De când CTBT a fost deschis pentru semnare în septembrie 1996, au fost efectuate zece teste nucleare: India a efectuat două teste în 1998; Pakistan tot două teste în 1998; R.P.D. Coreeană a efectuat teste nucleare în 2006, 2009, 2013, 2016 şi 2017.

Exploziile nucleare au fost detonate în toate mediile posibile: supraterane, subterane şi subacvatice. Bombele au fost detonate deasupra turnurilor, la bordul barjelor, suspendate de baloane, pe suprafaţa pământului, sub apă până la adâncimi de 600 metri, subteran până la adâncimi de peste 2.400 metri şi în tuneluri orizontale. Bombe de testare au fost aruncate de avioane şi trase cu rachete până la 200 de mile în atmosferă.

În această zi sunt organizate diverse activităţi la nivel mondial, care includ, printre altele, organizarea de seminarii, conferinţe, expoziţii, concursuri, apariţia de publicaţii, cursuri în instituţiile academice, programe în mass-media. Numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare şi la sediul ONU. Totodată, această zi are ca scop educarea publicului şi sensibilizarea cu privire la efectele pe care le are efectuarea acestor teste cu arme nucleare şi conştientizarea necesităţii de a le pune capăt, pentru atingerea obiectivului de a avea o lume fără arme nucleare. Adunarea ONU invită statele membre, sistemul ONU, societatea civilă, mediul academic, mass-media şi persoanele fizice la marcarea acestei zile.

Speranţa ONU este că într-o zi toate armele nucleare vor fi eliminate. Până atunci, ONU consideră necesar să se sărbătorească Ziua internaţională împotriva testelor nucleare, deoarece se lucrează pentru promovarea păcii şi securităţii.

„Ziua internaţională împotriva testelor nucleare reprezintă o recunoaştere globală a pagubelor catastrofale şi persistente produse în numele cursei înarmărilor nucleare. Este o modalitate de a-i aminti pe cei care au suferit din cauza prostiei atomice. Şi este un semnal de alarmă pentru ca lumea să pună în sfârşit o interdicţie obligatorie din punct de vedere legal pentru toate testele nucleare. Având în vedere că riscurile nucleare ating noi cote, acum este momentul ca Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare să intre în vigoare, sprijinit de un sistem eficient de verificare”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj postat pe site-ul ONU. „Armele nucleare nu au loc în lumea noastră. Nu garantează nicio victorie sau siguranţă. Prin proiectare, singurul lor rezultat este distrugerea. Lumea noastră a fost ţinută ostatică de aceste dispozitive ale morţii suficient de mult. În această zi importantă, fac un apel lumii să acţioneze pentru sănătatea şi supravieţuirea oamenilor şi a planetei deopotrivă. Să asigurăm sfârşitul testării acum şi pentru totdeauna şi să trimitem armele nucleare istoriei, odată pentru totdeauna”, a mai afirmat înalt-oficialul ONU.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: