Skip to content
Harghita Societate

Inundaţii în Harghita – o casă a fost distrusă, alte 25, avariate. În Mehedinţi, o cale ferată blocată, mai multe persoane salvate de viituri

O casă a fost distrusă şi alte 25 au fost avariate, iar zeci de anexe şi grădini au fost inundate în satul Valea Rece, comuna Lunca de Jos, în urma unei viituri produse în timpul nopţii de duminică spre luni pe pârâul Valea Rece, locuitorii din zonă primind un mesaj de avertizare RO-Alert de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, în urma fenomenelor meteorologice periculoase din comuna Lunca de Jos, satul Valea Rece, o casă a fost distrusă, 25 case au fost avariate, iar 50 de anexe gospodăreşti şi 100 de grădini au fost afectate de viitură.

De asemenea, un pod de pe DJ 127A a fost distrus, iar drumul a fost avariat pe circa 300 de metri, fiind afectat şi DJ 127B, dar acesta era impracticabil şi înainte.

Sursa citată a precizat că, duminică seara, s-a trimis mesaj de avertizare RO-Alert pentru Cod roşu de viituri şi inundaţii pe zona Valea Rece, valabil până luni dimineaţă, la ora 6,00, scrie agerpres.ro.

De asemenea, o viitură a afectat şi satul Sândominic, unde au fost inundate două case şi 90 de curţi.

Judeţul Harghita se află sub o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, fiind prognozate ploi torenţiale care pot duce la scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri importante de debite pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale.

UPDATE: Mai multe persoane au fost salvate din locuințe inundate sau din mașini surprinse de viituri, în noaptea de duminică spre luni, de pompierii din județul Mehedinți. De asemenea, trei podețe au fost luate de ape, iar o cale ferată este blocată, din cauza macazurilor inundate.

Potrivit reprezentanților ISU Mehedinți, pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, în mai multe localități afectate de inundațiile produse ca urmare a ploilor abundente. Astfel, în comuna Malovăț au fost salvate trei persoane ale căror locuințe au fost inundate, iar în comuna Prunișor pompierii au intervenit pentru salvarea a șase persoane din trei mașini surprinse de viitură și pentru evacuarea a 15 localnici din locuințe.

Alte șase persoane au fost salvate de pompierii mehedințeni, două aflate în localitatea Ștefan Odobleja și patru în localitatea Husnicioara, acestea din urmă fiind surprinse de viitură în zona minei. Efecte s-au înregistrat și în localitățile Pătulele și Ciochiuța, unde autoritățile locale au intervenit pentru evacuarea a două, respectiv opt persoane, cărora li s-a asigurat cazare, deoarece locuințele acestora au fost afectate. Alte două gospodării au fost inundate și în localitatea Scăpău”, au transmis reprezentanții ISU Mehedinți.

Potrivit aceleiași surse, trei podețe de pe DJ 671A, în comuna Căzănești, satul Păltinișu, au fost luate de ape, iar calea ferată în zona Balota-Drobeta-Turnu Severin este blocată, din cauza macazurilor inundate.

Două trenuri sunt oprite, IR 1693 în halta Balota și IR 1992 în gara Drobeta-Turnu Severin, călătorii urmând să fie preluați de alte trenuri care circulă pe rute funcționale, au mai anunțat reprezentanții ISU Mehedinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *