Skip to content
Politică

3 ore de scandal pe banii românilor. Filmul complet al audierii lui Florin Cîțu

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului l-au avizat pentru a doua oară negativ pe Florin Cîțu, ministrul în exercițiu al finanțelor, propus pentru un nou mandat.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, în cazul de față, Comisiile de buget-finanțe.

" "
" "

În structura cabinetului Ludovic Orban 2 nu a fost făcută nicio modificare, astfel că actualii miniştri interimari sunt propuşi pentru aceleaşi portofolii.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir: „O procedură unică, de la Revoluție încoace”

Deoarece în mai multe rânduri liberalii au avut declarații publice conform cărora PNL îşi doreşte alegeri anticipate, respingerea Guvernului Orban II este o condiţie esenţială pentru a se atinge acest obiectiv. Chiar vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că PNL nu va vota împotriva Guvernul Orban II, ci nu va participa la vot.

Prezent la audieri, senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat că membrii comisiilor se confruntă cu o noutate: „Suntem într-o procedură unică de la Revoluție încoace, de neînvestitură a cabinetului, nu de învestitură. Întrebările legate de ce ar vrea să facă domnul ministru sunt inutile, pentru că nu vrea să continue la Ministerul Finanțelor.

Cîțu: Nu aș vrea ca discuțiile să degenereze

Cîțu a început procesul de audiere printr-un bilanț al activității sale de ministru, cu referiri la rectificarea bugetară, la faptul că a „ucis” OUG 114, așa după cum a declarat, la eliminarea split-TVA, eliminarea supraimpozitării muncii part-time și eliminarea supraccizei la carburanți. Membrii comisiei i-au cerut cu insistență să se refere în primul rând la programul pe care îl are pentru un nou mandat de ministru al finanțelor.

Referitor la mult discutatul subiect legat de împrumuturile făcute în ultima perioadă, Cîțu a precizat că toate informațiile legate de acest aspect sunt publice. Liberalul a răspuns și la întrebarea de ce România nu a beneficiat de condiții de împrumut favorabil, ca Grecia, spunând că România nu are, ca Grecia, surplus la buget din 2016, de aceea este normal ca Grecia să se împrumute mai ieftin decât România.

Întrebat dacă Guvernul Orban 2 va mări punctul de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020, Florin Cîțu nu a răspuns cu exact, da, sau nu, ci doar s-a rezumat la a preciza faptul că banii sunt în buget.

USR atacuri în rafală

În cadrul audierilor, deputatul USR Cosette Chichirău a declarat: ”Avem mai multe detalii relevante la o ședință de neînvestire, decât la una de învestire. Mi se pare foarte interesant.(…) Noi aici votăm un blat politic. Întrebarea mea este, când veți face blaturi pentru cetățeni, domnule Cîțu?”

Răspunsul liberalului Florin Cîțu nu s-a lăsat așteptat, admițând care sunt obiectivele partidului său:

Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegerile în două tururi. Pentru alegeri în două tururi am căzut, ne-am asumat. Mergem pe varianta doi, alegerile anticipate. Vom ajunge acolo, pentru că vedeți foarte bine, cu această majoritate în Parlament nu putem să implementăm ce ne dorim”, a declarat Cîțu.

CEC Bank – acționariat schimbat sau privatizare?

Luând în calcul declarațiile publice ale ministrului Cîțu, referitoare la schimbarea acționariatului CEC și având în vedere că liberalii își doresc privatizarea CEC Bank, membrii comisiei au vrut să afle care este punctul de vedere al candidatului la funcția de ministru al finanțelor în ceea ce privește ponderea unui stat în sistemul bancar național.

Răspunsul lui Cîțu a fost tranșant: „Arătați-mi studiul care arată că statul trebuie să aibă o pondere, sau analiza care arată că ar fi profitabil.

Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de finanțe, are însă o altă opinie:

CEC-ul de 12 ani are profit. Anul trecut a avut cel mai mare profit din istoria sa, 100 de milioane de euro. E adevărat, sunt cifre neauditate, dar sunt 100 de milioane de euro profit, anul trecut. De ce să faci o listare a CEC-ului? Întrebați-l și pe guvernatorul Mugur Isărescu, știu că veți avea o discuție la BNR”, a declarat Teodorovici.

Florin Cîțu: „Nu un stat puternic, un sector privat puternic”

Pentru că a fost acuzat în mai multe rânduri că ar fi minimalizat rolul finanțării educației și sănătății, prin comparație cu susținerea mediului privat, Florin Cîțu a făcut precizări:

Dacă vrem cu adevărat să cheltuim bani pentru educație și sănătate, avem nevoie de un sector privat puternic, care să plătească pentru aceste lucruri. Banii pentru educație și sănătate vin din sectorul privat. Contribuțiile sociale, pentru pensii, vin din sectorul privat. Acolo apare plus valoarea. De asta tot strig pentru un sector privat puternic. Nu un stat puternic, un sector privat puternic”, a spus ministrul finanțelor în exercițiu.

În cadrul audierilor, Florin Cîțu a fost acuzat de către deputatul PSD George Vișan că, în ciuda faptului că este un mare susținător al capitalului privat, în general, nu a susținut până acum măsuri care să fi stimulat capitalul românesc. Ministrul liberal a precizat că el nu face distincții în acest sens, „capitalul privat poate fi românesc, străin, e nevoie de toată lumea. Dar pentru capitalul românesc, am eliminat Ordonanța 114, cu care l-ați distrus”, a declarat Cîțu.

Informatizarea ANAF – mărul discordiei

Referitor la reorganizarea ANAF, ministrul Florin Cîţu a dat asigurări că reorganizarea instituției înseamnă mai mulți bani la buget și că deja a pregătit caietul de sarcini pentru CSAT, pentru a putea realiza informatizarea ANAF, prin procedura „încredințare directă”.

Referitor la această intenție, fostul ministru de finanțe, Orlando Teodorovici a amintit că nu e de competența CSAT un asemenea demers.

„Ce să aprobe CSAT-ul la un caiet de sarcini cu specificații tehnice? Cum putem să credem că domnul președinte Iohannis se pricepe la asta? M-aș bucura foarte mult să obțineți în CSAT acea decizie prin care să atribuiți în mod direct un contract de informatizare, în special în zona ANAF-ului. M-aș bucura foarte mult ca replica președintelui să fie ca cea pe care și noi am avut-o, aceea că nu este obiectul CSAT-ului să aprobe, ci doar să catalogăm ca un proiect să fie prioritar pentru România. Numai că știm amândoi că dacă o veți face, sau cine va semna acea atribuire directă își va asuma și un dosar penal și implicit câțiva ani de pușcărie. Dar merită un sacrificiu, mai ales dacă e din zona liberală”, a declarat Eugen Teodorovici.

Florin Cîțu mai spune că a descoperit la ANAF că unele controale durează luni, sau chiar ani de zile:

„Am companii care se plâng că ANAF stă pe capul lor câte 5-6 ani de zile și că nu își pot continua activitatea. Se blochează artificial mediul de afaceri. Am mai spus că 70% dintre cazurile Antifraudă au fost casate în instanță. Avem o analiză de risc neintegrată și neunitară. Apoi, avem rambursări de TVA întârziate. Companiile aveau miliarde de lei pe care nu le primeau, deși trecuseră prin toate procedurile,” a specificat Florin Cîțu.

Ringul miniștrilor de finanțe: Teodorovici – Cîțu

Așa cum era de așteptat, cel mai interesant moment al audierii ministrului Florin Cîțu a fost cel în care a trebuit să răspundă întrebărilor fostului ministru al finanțelor din guvernul PSD, Eugen Orlando Teodorovici, care i-a reamintit de la început candidatului liberal că el este cel care a avut inițiativele procedurilor pentru informatizarea ANAF, sau a proiectului pentru poprirea conturilor, amintindu-i și motivele pentru care a fost întârziată rambursarea de TVA.

„Ați blocat ceva… Era un împrumut contractat de la Banca Mondială, de aproximativ 600 de milioane de euro, pentru cei 11.000 de medici de familie din România. Această finanțare era gândită pentru ei, să își doteze cabinetele pentru a presta și altceva în afară de a face trimiteri simpliste, să le spunem. Un sistem francez. De ce ați blocat un împrumut despre care și Banca Mondială spunea că este un proiect pilot și pentru ei, și chiar pentru prima oară un proiect bazat pe indicatori rezultat?”, a  întrebat Teodorovici în cadrul audierilor.

La finalul audierilor, Florin Cîțu a primit aviz de respingere pentru funcția de ministru al Finanțelor, cu 18 voturi pentru și 18 împotrivă. Se consideră aviz de respingere, potrivit reprezentanților Comisiei.

Votul din Plen urmează să aibă loc pe 24 februarie, la ora 16.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *