În urmă cu 30 de ani, în iunie 1989, în cea mai mare piață din lume, Tiananmen, aproape un milion de protestatari cereau pașnic reformarea Partidului Comunist din China.
Manifestaţiile au fost organizate de studenţi, însă chinezi din toate straturile sociale – în special muncitorii din fabrici – au rezonat cu mesajul acestora şi au ieşit în Piaţa Tiananmen, cerând democraţie chiar sub potretul înalt de şase metri al lui Mao Zedong.
În noaptea de 3 spre 4 iunie, în jur de 300.000 de soldaţi au intrat în mulțime cu tancuri şi blindate. Mii de oameni, se pare chiar 10.000, au fost uciși, iar aproape 2.000 au fost arestați.
Cum a început totul
Protestele au început în aprilie 1989, declanşate de moartea lui Hu Yaobang, fost secretar-general al Partidului Comunist Chinez, cu viziuni liberale reformatoare, potrivit adevarul.ro.
El fusese înlăturat de la putere de comuniştii convinşi ai paridului, care l-au acuzat că a pierdut direcţia.
Studenţii de la Universitatea din Beijing s-au strâns în Piaţa Tiananmen pentru a-l plânge pe Hu Yaobang. De la jelirea acestuia, mulţimea din piaţă a trecut la nemulţumiri. Tinerii cereau tragerea la răspundere a guvernului, libertatea presei, libertatea de exprimare, redarea muncitorilor controlul asupra industriei.
La apogeul protestelor, în Piaţă se strânseseră în jur de un milion de persoane. Până la jumătatea lunii mai, protestele se extinseseră, la o scară mai restrânsă, în aproximativ 400 de oraşe chineze.
Masacrul
Spre sfârşitul lui mai, liderul chinez Deng Xiaoping a decis că trebuie folosită forţa pentru a-i scoate pe protestatari din Piaţa Tiananmen.
Pe 20 mai, în Piaţa s-a declarat Legea Marţială, iar 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi în Beijing. Nu s-a dat direct ordinul de a ucide, dar folosirea de „orice mijloace” a fost înţelească ca atare de mai multe unităţi.
Pe 3 iunie, la ora 22.00, o unitate a deschis focul asupra unui grup de protestatari aflat la 10 kilometri de Piaţa Tiananmen. La 22.30, armata ajunsese la cinci kilometri de Tiananmen. S-a deschis iar focul, de data aceasta cu un număr ridicat de victime, cel puţin 36 de morţi.
Pe 4 iunie, la ora 00.15, au intrat în piață primele blindate. Atunci s-au tras şi primele focuri. La 04.00 s-a stins brusc lumina. În difuzoare s-a putut auzi „Eliberarea pieţei începe acum. Suntem de acord cu cererea studenţilor de a elibera piaţa.”