La 30 de ani de la Revoluție, Cronica trece în revistă cele mai importante evenimente din fiecare an.
Anul 1991
Politic
– România a obținut statutul de „invitat special” la Consiliul Europei.
– Francois Mitterand face prima vizită oficială a unui șef de stat Vestic după căderea comunismului, și prima a unui președinte francez după 1979, în România.
– Dupa demisia lui Mihail Gorbaciov de la cârma URSS, Republica Moldova își declară independența; România este prima care care recunoaște noul stat.
– Are loc a patra Mineriadă, în luna septembrie, soldată cu violențe și căderea guvernului Petre Roman. Theodor Stolojan devine prim-ministru.
– S-a constituit Partidul Alianței Civice, care va fuziona ulterior cu Partidul Național Liberal.
– Parlamentul declară nul pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, în practică negând legalitatea anexării teritoriilor românești Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța de către URSS în 1940.
– România iese din Pactul de la Varșovia – prin care URSS și țările din Europa de Est formaseră o alianță pentru apărarea zonei împotriva amenințării percepute din partea NATO – ca urmare a dizolvării acestuia.
– A fost adoptată, prin referendum național, noua Constituție a României, aprobată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991; elaborarea, dezbaterea și adoptarea Constituției au durat un an și jumătate.
– Curtea Supremă de Justiție, Secția militară, i-a declarat nevinovați pe foștii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.
Economic
– Banca Națională a României lansează prima emisiune post-revoluționară de bancnote, dedicată sculptorului Constantin Brâncuși, respectiv bancnota de 500 de lei.
– Este adoptată Legea fondului funciar, care a reconstituit dreptul proprietății private, inversând efectele cooperativizării comuniste.
– Rata inflației atinge nivelul anual șoc de 170%.
Cultural
– Este reluat festivalul internațional George Enescu.
Bonus:
– Iubitorii de muzică din România – și nu numai – sunt zguduiți la aflarea veștii morții lui Freddie Mercury, solistul faimoasei trupe Queen.