Skip to content
Societate

30 de ani de la Revoluție: anul 1995

http://www.chapelfield.org/ calendar

La 30 de ani de la Revoluție, Cronica trece în revistă cele mai importante evenimente din fiecare an.

Anul 1995

Politic:

– La Casa Albă are loc întâlnirea între președinții Ion Iliescu și Bill Clinton în cursul căreia sunt abordate probleme de o maximă importanță pentru România: permanentizarea clauzei națiunii celei mai favorizate, colaborarea economică și militară cu SUA.

– Intră în vigoare acordul de asociere la UE a României, Cehiei, Bulgariei și Slovaciei, ceea ce înseamnă că țările respective ajung în etapa pregătirii pentru aderarea efectivă la U.E.

– Moare Corneliu Coposu.

Emil Constantinescu prezintă, în numele C.D.R., platforma politică „Contractul cu România„. Promite ca în 200 de zile de la venirea la putere să adopte un set de legi care să amelioreze simțitor viața cetățenilor, în special a tinerilor și a pensionarilor

Social:

– Are loc accidentul aviatic de la Balotesti, soldat cu 61 de morți, cea mai mare catastrofă din istoria aviației românești. Urmează încă 4 prăbușiri de avioane MIG-21, la Timișoara, Turda, Furculesti (Teleorman) și Caracal.

– Număr record de participanți (din toată țara) – 50 000 de persoane – la mitingul de protest organizat, în București, de CNSLR-Frăția. Negocierile dintre sindicat și echipa guvernamentală condusă de Viorel Hrebenciuc, secretarul general al Guvernului, s-au sfârșit prin semnarea unui protocol care prevede creșterea salariului real și includerea F.P.S. în viitorul Minister al privatizării.

Economic:

– Taxele la stat sunt majorate de 20 de ori.

– Dolarul ajunge la 2.500 de lei, de 7 ori mai mult față de 1992.

– Este lansată Dacia Nova, concepută și realizată integral în România.

– McDonald’s intră în România.

– Inflația scade la 32%.

Cultură:

– Este lansat postul ProTV.

– Pentru prima dată, un român, Constantin Lăcătușu a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *