Skip to content
Internațional

Interpolul a emis un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos Ghosn

NDTV.com

Interpolul a emis, joi, un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos Ghosn, refugiat în Liban, după ce a fugit din Japonia, informează lefigaro.fr, citat de news.ro.

„Parchetul General a primit o notă de la Interpol vizând dosarul Carlos Ghosn”, a anunţat ministrul libanez al Justiţiei, Albert Sarhane.

Interpolul nu emite mandate de arestare şi nu poate declanşa anchete, dar ţările membre şi tribunalele internaţionale pot cere publicarea „notiţelor roşii”. Aceste avize de cercetare internaţională se bazează pe mandate de arestare naţionale, informaţiile fiind transmise printr-o bază de dată secretă.

Ghosn, unul dintre cei mai cunoscuţi şefi de companii din lume, a devenit cel mai faimos evadat din Japonia, anunţând marţi că a fugit în Liban pentru a scăpa de un sistem de justiţie ”corupt”.

Persoane apropiate situaţiei au declarat că Ghosn a sosit luni la Beirut, de la Istanbul, cu un avion privat.

Site-ul Hurriyet a relatat, citând un oficial din Ministerul de Interne din Turcia, că poliţia de frontieră turcă nu a fost informată de sosirea lui Ghosn, iar intrarea şi ieşirea lui din ţară nu au fost înregistrate.

Avionul a sosit luni, la ora 5:30 a.m. (04:30 ora României), la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit Hurriyet, adăugând că procurorii au ordonat arestările după extinderea investigaţiei.

În Japonia, televiziunea NHK a relatat că autorităţile japoneze i-au permis lui Ghosn să poarte la el un paşaport francez de rezervă, încuiat într-o casetă, în perioada eliberării sale pe cauţiune, oferind o informaţie legată de modul în care acesta a reuşit să evadeze din Japonia în Liban.

Procuratura a percheziţionat joi reşedinţa lui Ghosn din Tokyo, a mai relatat NHK.

Omul de afaceri, care deţine cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, a fost extras din Tokyo de către o companie privată de securitate, în urmă cu câteva zile, aceasta fiind o culminare a unui plan pregătit în ultimele trei luni.

Autorităţile japoneze nu au comentat oficial fuga lui Carlos Ghosn. Instituţiile guvernamentale japoneze sunt închise în această săptămână pentru sărbătoarea Anului Nou.

În Liban, autorităţile au anunţat că Ghosn a intrat legal în ţară, cu paşaport francez. Dar unul dintre avocaţii japonezi ai lui Ghosn a spus că are încă în posesie toate cele trei paşapoarte ale acestuia, în conformitate cu termenii eliberării pe cauţiune.

Cu toate acestea, Ghosn deţinea şi un paşaport francez de rezervă, potrivit unor surse citate de NHK.

Ghosn ar fi fost obligat din luna mai să deţină un paşaport, a relatat NHK, fără să precizeze motivul.

Străinii din Japonia sunt obligaţi să deţină carduri de identificare emise de guvern sau să aibă permanent la ei paşaportul.

NHK a mai relatat că avocaţii lui Ghosn au solicitat ca termenii eliberării pe cauţiune să fie modificaţi astfel încât acesta să aibă la el paşaportul, într-o casetă închisă. Cheia casetei ar fi fost în posesia avocaţilor acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *