Skip to content
Internațional

A fost ales noul secretar general al Comisiei Europene

Gandul.info
" "

Comisia Europeană a numit-o marţi pe Ilze Juhansone, fost ambasador al Letoniei pe lângă Uniunea Europeană, în funcţia de secretar general, cel mai înalt post administrativ din executivul comunitar, transmite DPA, citată de agerpres.

Juhansone a fost secretar general interimar din noiembrie 2019, după plecarea din acest post a germanului Martin Selmayr, al cărui mandat a fost unul plin de controverse.

Ea a intrat în Ministerul Afacerilor Externe leton în 2008, după ce fusese director-adjunct de şcoală. A fost ambasador al Letoniei pe lângă UE din 2011 până în 2015, an în care a devenit secretar general-adjunct al Comisiei Europene.

”De la sosirea mea în vara trecută, Ilze Juhansone s-a dovedit a fi competentă şi documentată”, a declarat preşedinta CE Ursula von der Leyen, care a lăudat-o pe fosta diplomată letonă pentru experienţa şi abilităţile sale manageriale.

Von der Leyen a făcut o prioritate din a avea mai multe femei în poziţii de top în Comisia Europeană.

Numirea lui Martin Selmayr în 2018 în funcţia de secretar general al CE a provocat o undă de şoc în instituţiile UE.

De formaţie jurist, Martin Selmayr, fost şef de cabinet al fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a fost numit în februarie 2018 secretar general al executivului comunitar, în cadrul unei proceduri secrete descrisă de unii europarlamentari drept o ”acţiune de tipul unei lovituri de stat”.

La începutul lunii mai 2018, Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, a deschis o anchetă privind promovarea rapidă şi controversată la vârful administraţiei europene a lui Martin Selmayr. ”Comisia Europeană a creat un sentiment artificial de urgenţă pentru a ocupa postul de secretar general pentru a justifica lipsa publicării unui anunţ privind vacantarea funcţiei”, menţiona Ombudsmanul European în raportul său.

În urma acestui scandal, Comisiei Europene i s-a cerut să elaboreze o procedură specifică de numire a secretarului său general, caracterizată de mai multă transparenţă în procesul de selecţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *