Skip to content
Republica Moldova

Andrei Năstase, lider al Platformei DA: Ne dorim foarte mult să crească implicarea legală și transparentă a României în Republica Moldova

Mesaj.md

Andrei Năstase, liderul Platformei Civice Demnitate și Adevăr din Republica Moldova, a vorbit, într-un interviu acordat pentru PS News, despre faptul că partidul pe care îl reprezintă își propune ca în perioada următoare, să reușească crearea unei unități solide a tuturor forțelor pro-europene din stânga Prutului, din care să facă parte toate curentele unioniste din Basarabia. Liderul politic e convins că alegerile din toamna acestui an pot fi câștigate de către forțele pro-europene doar dacă acestea se vor alinia în spatele unui coerent și asumat proiect de țară.

PS News: Aţi participat la forumul „Republica Moldova în 2020. Integrare în Europa sau marş forţat spre Uniunea euroasiatică”, desfăşurat la Bucureşti. Credeţi că interesul manifestat aici pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este în ascensiune sau trenează într-un spaţiu mai puţin obiectiv şi constructiv?

A. Năstase: „În primul rând mulțumesc organizatorilor pentru invitație și mărturisesc că sunt foarte bucuros să constat interesul continuu pe care o bună parte din societate îl are pentru problematica socială, economică și politică din Republica Moldova, pentru întreaga problematică de securitate de pe flancul estic al Uniunii Europene. Consider că situaţia în ceea ce priveşte interesul sincer şi concludent al Bucureştiului faţă de Republica Moldova parcurge o etapă pozitivă şi a depăşit deja interesele de grup care au alterat cumva dezvoltarea veritabilă a relaţiilor noastre şi au contribuit nefericit la stagnarea dezoligarhizării puterii de la Chişinău. Imediat după instalarea guvernului condus de prietenul și partenerul nostru, Ludovic Orban, am simțit cu toții o schimbare importantă de abordare față de Republica Moldova. Da, trebuie să spunem foarte clar că această schimbare de abordare era extrem de așteptată la Chișinău. Sigur, există suficiente turbulențe și pe scena politică din România, dar cred că lucrurile se vor liniști foarte curând la București, iar din toamnă, avem speranța că acest lucru se va întâmpla și la Chișinău.

Din păcate, deocamdată, în ceea ce priveşte direcţia inversă, Chişinău – Bucureşti, relațiile dintre România și Republica Moldova resimt în această perioadă un recul evident, având în vedere că noua formulă de putere de la Chișinău declină strict politic axiomele esențiale care garantează soliditatea parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova și parcursul ei european”.

PS News: Care au fost subiectele pe care v-aţi concentrat în cadrul dezbaterilor, subiecte pe care le-ați considerat extrem de importante pentru orice fel de analiză sau dezbatere legată de situația din Republica Moldova în aceste zile?

A. Năstase: „Evident, în primul rând, trebuie să luăm în considerare schimbarea inoportună a guvernării de la Chişinău care este un factor de risc pentru aspiraţia pro-europeană a moldovenilor, dar şi pentru securitatea din spaţiul nostru geopolitic. Din păcate pentru Republica Moldova și pentru întreaga stabilitate geo-strategică de la frontiera de Est a Uniunii Europene, guvernul Chicu este un guvern care are o agendă complet diferită de a precedentului și se poziționează, cu evidență, ca fiind mai degrabă confortabil cu toate coordonatele politicii promovate de Rusia în fostul spațiu ex-sovietic și în proximitatea acestuia, decât cu dezideratele democrațiilor istorice, ale statului de drept și ale parcursului european al Republicii Moldova”.

PS News: Din această perspectivă cum va fi anul 2020 pentru Republica Moldova, în special vă rog să vă referiți la alegerile prezidențiale?

A. Năstase: „Da, anul 2020 este anul în care cetățenii Republicii Moldova își vor alege președintele. Este un an extrem de important din foarte multe puncte de vedere, iar preocuparea mea și a colegilor din Platforma DA, partid pe care am onoarea să-l reprezint, este aceea de a găsi cele mai bune soluții pentru a face posibilă alegerea unui președinte pro-european la Chișinău. Să fiu sincer, noi, cei din Platforma DA, ne-am bucura foarte mult dacă se va reuși, în perioada imediat următoare, realizarea unei unități solide a tuturor forțelor pro-europene din stânga Prutului, o unitate din care să facă parte, în mod evident, toate curentele unioniste din Basarabia. De altfel, întotdeauna am pledat pentru consolidare, strângerea rândurilor, unitatea parties nationale pro-europene. Alegerile din toamna acestui an pot fi câștigate de către forțele pro-europene doar dacă acestea se vor alinia în spatele unui coerent și asumat proiect de țară. Din păcate, iar aceasta este o realitate crudă a politicii moldovenești, și astăzi, la 30 de ani de la obținerea independenței, la Chișinău se discută tot despre despre personaje politice și despre sondaje, despre pacte de neagresiune nerespectate de nimeni și aproape deloc nu se vorbește despre principii, despre valori sau despre proiecte strategice în beneficiul țării și al oamenilor, al celor de acasă și al celor izgoniți din țară din cauza nedreptății, corupției, politicilor antipopulare, lipsei de viziune și perspectivă.

Cu toate acestea, noi, cei din Platforma DA, suntem pregătiți pentru cel mai greu an politic din ultimii zece. Vom face tot ce este omenește posibil pentru a-i convinge pe oameni că în Moldova se poate trăi așa cum oamenii trăiesc în toate celelalte țări europene”.

PS News: Credeți că România ar avea un cuvânt de spus vizavi de realitățile de la Chișinău?

A. Năstase: „Ca atare, noi, cei din Platforma DA, ne dorim foarte mult să crească implicarea legală și transparentă a României, prin toate structurile și instituțiile acesteia, în viața economică, socială și culturală din Republica Moldova, o societate care, trebuie să vă spun, resimte cu durere un teribil sentiment al abandonului. Doar așa, considerăm noi, putem schimba și la Chișinău abordările politice esențiale, inclusiv abordarea elitistă a crezului unionist, care conduce spre o separare inutilă, etichetare falsă și, respectiv, lipsă de empatie și gâlceavă pe un sol infertil”.

PS News: Care ar fi cea mai stringentă problemă, prin soluționarea căreia România ar putea să ajute Republica Moldova să-și limpezească opțiunile politice?

A. Năstase: „Asanarea spațiului informațional! Spațiul mediatic la noi este complet ocupat de media oligarhică și cea în limba rusă, care, cu mici excepții promovează propaganda și interesele ostile Republicii Moldova. Iar media în limba română, cronic subfinanțată, este incapabilă să facă față agresivului război hibrid care face ravagii în mentalul colectiv al tuturor comunităților noastre. TVR Moldova, stație care de curând a primit licența națională, poate și trebuie să fie un canal care să apere cu adevărat și mai mult identitatea, spiritualitatea, cultura și aspirațiile noastre legitime ale celor din stanga Prutului, aspirații de integrare firească în spațiul nostru comun, european, istoric și cultural. În mod clar este mare nevoie de asumare și decizie la București, iar analiza și rezolvarea dosarului Republica Moldova nu trebuie să mai fie o chestiune opțională!

Să fiu mai explicit. În Republica Moldova războiul hibrid, propaganda, minciuna, dezinformarea și linșajul mediatic sunt armele cu care un popor este zilnic îngenunchiat în fața propriile frustrări, temeri și suferințe. 

În fiecare zi, de dimineața până seara, canalele media, cu foarte mici excepții, pregătesc emoțional un popor pentru a accepta în tăcere stăpânirea de tip oligarhic, o stăpânire socialistă cu origini sovietice, o putere care a început deja să construiască cu migală un cult al personalității de tip nord-coreean! 

Finanțarea ocultă a acestor canale media este de proporții uluitoare, neîntâlnite nici pe vremea lui Vladimir Plahotniuc, iar jurnaliștii aflați în solda celui care mai dorește încă un mandat de președinte par să nu înțeleagă cât de puternică este arma pe care o folosește Dodon împotriva poporului Republicii Moldova. 

Situația este îngrijorătoare, iar energiile pro-europene și pro-democratice, după cum am menţionat deja, nu sunt încă coagulate în spatele unui proiect de țară integrat, articulat și validat de o dezbatere publică serioasă care ar fi trebuit să înceapă deja. Iertată fie-mi emoția, dar situația e cu adevărat gravă și tocmai de aceea insist pe asanarea neîntârziată a spațiului mediatic din Republica Moldova și sunt convins că România ne poate ajută la elaborarea de strategii în acest sens și să le implementăm cu mai multă implicare”

PS News: Deci optați pentru o relație care să se fructifice într-o concretețe mai accentuată pe domenii bine definite circumscrise unor strategii de stat.

A. Năstase: „Exact. Și cu o clară viziune asupra finalității, este foarte important să fie conștientizat preventiv rezultatul, să fie condiționalități clare, să se calculeze exact în ce sol trebuie aruncate semințele. Am vorbit deja despre presă, dar ar mai fi și multe alte domenii. De exemplu, considerăm că este nevoie de o colaborare strânsă între administrațiile locale din România și Republica Moldova, de proiecte comune punctuale care să genereze beneficii clare oamenilor și să sprijine aleșii noștri locali în activitatea lor de dezvoltare și emancipare a comunităților pe care le conduc.

De altfel, se cunoaște foarte bine că relația dintre România și Republica Moldova este una în care s-a tranzacționat de fiecare dată încredere. De prea multe ori România, și mă refer aici la spectrul politic de centru-dreapta, a investit în parteneriate cu pro-europeni din stânga Prutului, iar rezultatele nu au fost cele așteptate de toată lumea. Au fost etape în care această tranzacționare de încredere a eșuat! Știm acest lucru, nu-l putem ignora. Anii au trecut, iar istoria acelor ani s-a scris deja. Iată de ce, cu speranța că voi fi auzit, spun că eu, noi, cei din Platforma DA, nu suntem ca cei care au dezamăgit în anii trecuți. Încă de la înființare, partidul nostru, născut din dorința legitimă de libertate a poporului nostru, reprezentat de peste 100 000 de mii de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale, a luptat pentru emanciparea și democratizarea republicii. Nu acceptăm să fim judecați pentru greșelile și faptele altora și ignorați din cauza trădărilor unora și vrem să fim evaluați și măsurați cinstit, doar pe baza angajamentelor și faptelor noastre. Se va constata că suntem cu adevărat loiali Republicii Moldova și oamenilor săi, nimănui altcuiva!”

PS News: În contextul politicilor de vecinătate, credeți că veți reuși să învingeți oportunismul actualei guvernări de la Chișinău, veți reuși să eludați pericolul izolării internaționale? De fapt, care e cel mai mare pericol în această ordine de idei?

A. Năstase: „Haideți să vă spun mai întâi următorul lucru: Europa nu se termină la Prut, iar Chișinăul este ultimul cel mai mare oraș european, de la frontiera de Est a Uniunii Europene. Vă spune aceste lucruri un om care refuză cu fermitate să accepte formula de “neutralitate” promobată de Dodon ca principal vector al politicii externe a Republicii Moldova. Politica externă a lui Dodon, abordările acestuia NU AU MANDATUL POPORULUI NOSTRU, motiv pentru care agenda politică a acestui personaj de o mediocritate istorică, recunoscută inclusiv în ecosistemul politic din jurul Kremlinului, nu corespunde cu aspirațiile oamenilor pe care acesta are greșita senzație că-i reprezintă și îi conduce. Și, da, cel mai îngrozitor lucru care i se poate întâmpla Republicii Moldova este câștigarea unui nou mandat de președinte de către socialistul Dodon. Costurile de securitate ale Uniunii Europene la frontiera de Est vor crește, iar Moldova va fi anexată definitiv unui centru de putere ostil valorilor și principiilor europene. Dosarul de securitate de la frontiera de Est a Uniunii Europene trebuie să-și găsească loc pe masa celor care astăzi evaluează, din toate punctele de vedere, setul de vulnerabilități geostrategice ale întregii zone. 

În ceea ce mă privește, eu cred cu fermitate că peste doar câțiva ani, natural, paradigma de putere se va schimba în întreg spațiul ex-sovietic, iar cei mai mulți dintre noi vor supraviețui acelui moment. În opinia mea, este foarte important să stabilim din timp, prin alegerile pe care zilnic le facem, ce se va întâmpla atunci, cu țara și oamenii din stânga Prutului. Și când spun ”alegerile noastre”, mă refer și la noi, basarabenii, dar în aceeași măsură și la românii din dreapta Prutului”.

PS News: Și în încheierea interviului…

A. Năstase: „În încheiere vă promit că formațiunea politică pe care o conduc, nu pierde speranța că vom reuși să coagulăm în jurul unui proiect de țară și a unui candidat apartinic care să fie garantul unui astfel de document strategic și programatic, toate forțele nationale și pro-europene de la Chișinău și astfel să acordăm o șansă reală propriei noastre societăți de a-și scrie singură istoria!”.

6 comentarii la “Andrei Năstase, lider al Platformei DA: Ne dorim foarte mult să crească implicarea legală și transparentă a României în Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *