În urmă cu 35 de ani, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România. În centrul orașului, vineri, la ora 12:00, timp de trei minute, s-a auzit din nou „sunetul libertății”.
Sirenele au sunat din nou la ora 12:00, în același loc unde 100 de mii de oameni strigau „Libertate” în anul 1989, anul în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.
La 35 de ani de la acel moment, balconul Operei, un simbol al Revoluției, s-a umplut din nou de oameni, într-un gest simbolic pentru memoria celor care și-au pierdut viața. A fost ținut și un moment de reculegere.
De la ora 19.00, în Piața Victoriei va avea loc concertul „Rock for Revolution”. Vor urca pe scenă: Doomsday Astronaut, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza și Implant pentru Refuz.
În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, zeci de tineri au fost arestaţi, urcaţi în camioanele armatei şi duşi în arestul Miliţiei pentru audieri. Pe 17 decembrie 1989, la ora 17:00, s-au auzit primele focuri de armă în oraş. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, Consiliul Politic Executiv a aprobat reprimarea în forţă a manifestanţilor de la Timişoara, etichetaţi ca trădători. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi.
Pe 20 decembrie 1989 toată lumea a ieșit în stradă, iar în Piața Operei muncitorii din fabrici mărșăluiau în coloane. Forțele de represiune s-au retras, în timp ce manifestanții strigau „Libertate”, „Noi suntem poporul”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, „Jos Ceaușescu”.
Un grup de revoluționari a urcat în balconul Operei pentru a transmite revendicările timișorenilor: demisia lui Ceaușescu, a guvernului, alegeri libere și tragerea la răspundere a celor care au dat ordin să se tragă în oameni.
Ziua de 20 decembrie este declarată din 2019 Ziua eliberării Timișoarei de sub comunism.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News