Skip to content
Opinii & Analize

Restaurația baronilor și instaurarea Pax pesedista?

Marțea neagră – cu ratarea amnistiei și grațierii în variantă PSD, dezincriminarea abuzului în serviciu, destructurarea rețelelor de trafic de influență – sunt tot atâtea obiective ce pot să își regăsească vigoarea după 4 decembrie 2016.  Și asta pentru că PSD este partidul care a rezistat cel mai bine asaltului dat de instituțiile statului de drept printre corupții din politică, deși a avut numărul cel mai mare de victime directe sau colaterale.

Nu trebuie uitat că președintele și premierul în funcție, de la acea vreme, Victor Ponta a fost pus sub urmărire pentru fapte de corupție, fapt care a atras demisia acestuia din funcție. Nu este de neglijat nici faptul că mai mulți miniștri ai pesediștilor și acoliților acestora – de la Dan Șova la Gabriel Oprea se luptă acum în justiție pentru a evita ajungerea în spatele gratiilor.

Cu toate acestea, PSD pare a fi partidul care nu se căiește, indiferent de numărul de parlamentari, foști miniștri, primari sau președinți de consilii județene care ajung să piardă războiul cu procurorii. Niciun lider PSD nu s-a dat de ceasul morții promovând vreun cod de integritate, pentru ca știa prea bine ca urma să îl încalce. Mai ales că mulți aflați la conducere știu că ei pot urma oricând în calupul de deschidere a știrilor. Așa că, mai bine să nu îți bați singur cuie în talpă, ar spune orice pesedist.

Ultima strategie pare a fi tăcerea. Aplicând, probabil, proverbul “Dacă tăceai, filozof rămâneai”, Dragnea le-a demonstrat pesediștilor că în momentul de față e important să reziști. Să aștepți să treacă valul, să bagi capul la cutie/între umeri sau pe unde poate fiecare și să te rogi să nu fii tu vedeta zilei de mâine. Pesediștii nu mai caută mediatizarea sau promovarea politică, ci doar stau și așteaptă tăcuți ca Guvernul să greșească tot mai mult. Așteaptă ca liberalii să vorbească mult și prost, să își promoveze politicieni de mâna a doua și, mai ales, să se sfâșie între ei. Este adevărat că nu prea știu de unde să apuce USR lui Nicușor Dan, dar, până la urmă, asta pare a fi treaba liberalilor şi a celor de pe dreapta.  Politician versat, Dragnea știe că până și tinerii frumoși și liberi se plictisesc și pleacă la o bere dacă nimeni nu le spune nimic….

Până atunci, Dragnea face ce știe el mai bine: mănâncă pâine și sare pe covorul roșu întins de activul de partid, cocoțat de electorat în diverse funcții administrative. Pentru că în acest fel Dragnea își fidelizează cea mai importantă avuție pentru alegerile din 4 decembrie: militanții de partid. Știe că, dacă spune acum vorbele potrivite, în tete-a tete –urile cu primarii care tremură de frica DNA, aceștia vor trage ca PSD să scoată 50%+1 în alegerile ce vor urma. Ei se vor constitui în marea Armată de Eliberare de sub “rule of law” și sunt speranța pe care fiecare ales pesedist o are de la viitorul guvern/parlament.

Iar planul pare a avea succes, din moment ce PSD a dominat net alegerile locale, a închis 25 de județe cu președinți de Consilii Județene aleși prin negocieri  directe și a câștigat Capitala. În tot acest timp, alternativa de pe dreapta se lasă așteptată, marele PNL așteptând parcă să îi câștige Nicușor Dan alegerile, prin alianță post-electorală sau măcar Iohannis să facă schema deja vehiculată cu premierul tehnocrat, dar guvernul liberal. Și asta pentru că nimic din ce decide acum conducerea liberală nu mai amintește de sloganul “Prin noi înșine” !

Iar asta este cea mai bună strategie pentru a deschide larg poarta PSD către excesul de putere, mai precis pentru instaurarea pax pesedista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *