Skip to content
Politică

4 lideri ai opoziției oferă cifrele și mizele moțiunii. Ce se mai poate schimba

Saptamana Financiara

4 lideri ai partidelor de opoziție au fost prezenți la Realitatea Tv la „jocuri de putere”.

Robert Sighiartău, deputat PNL, Eugen Tomac, președintele PMP, Nicolae Bănicioiu, deputat Pro România și Stelian Cristian Ion, deputat USR au oferit date concrete, în termeni de cifre, în privința moțiunii de cenzură și au numit mizele acestei moțiuni, în puținul răstimp rămas până la vot.

Deputatul PNL Robert Sighiartău a lansat un apel public la toți cetățenii care pot influența votarea moțiunii. Nu o fac pentru opoziție, ci este „obligație, prioritate națională.” Țoți cu conștiință, bun simț să voteze, pentru că în vârf se află „oamenii fărădelegii.”

Totodată, deputatul PNL a spus că Dragnea ține membrii PSD „în șantaj prin intimidare”și îi este frică și de umbra lui. În termeni de cifre, Sighiartău spune că „totul depinde de cei 23 de parlamentari din arcul puterii, de ei depind traseul și viitorul României.”

Președintele PMP, Eugen Tomac a declarat că opoziția are suportul lui Ovidiu Ganț și al câtorva parlamentari ai minorităților naționale. De asemenea, acestora se pot adăuga alți parlamentari cu care opoziția are șansa de a discuta convingător în următoarele zile. Inclusiv UDMR s-a arătat „mult mai flexibil decât în alte situații”: „Hunor a spus clar, când aveți conturată o majoritate,ne așezăm la masă și discutăm.”

Mai avem nevoie de 12 voturi dacă ne raportăm la cifre, a precizat Tomac, pentru că se face calculul cu UDMR, minorități, PSD și ALDE.

Tomac lansează și o ipoteză: nu e exclus ca Dragnea să-și dea jos guvernul odată ce obține dorita ordonanță pe amnistie și grațiere. Totodată, „nervii sunt intinși la maxim în PSD,” lucrurile pot lua în orice clipă o altă turnură, PSD nu poate face ce promite, îl ajung din spate minciunile; și în aceste condiții „șansele sunt mari” ca opoziția să reușească.

Deputatul Pro România Nicolae Bănicioiu a declarat că moțiunea e un „pas spre vest”, că rezultatele votului vor reflecta direcția spre vest, că românii nu au votat guvernul Dăncilă, ci miniștrii lui Ponta, astfel că vorbim de o „fraudă de moralitate” la câștigarea alegerilor.

Liderul Pro România a mai precizat că în acest moment PSD e conștient că nu poate face față cu guvernul actual și că pentru moțiune e important și timing-ul, dacă vineri e momentul cel mai potrivit.

Deputatul USR Stelian Cristian Ion a declarat că miza moțiunii de cenzură este impiedicarea celor două ordonanțe, a celei pe codurile penale și a celei pe amnistie și grațiere. Moțiunea e importantă pentru a nu ajunge în situația să ni se pună stampila de nație de hoți. Din acest punct de vedere, „e clar că PSD nu mai are legitimitate.”

În termeni de cifre, deputatul USR a precizat că moțiunea nu poate trece fără voturile din PSD și ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *