Ajutor de 40 de mii euro/gospodărie pentru mecanizare în zona montană

Foto: Explore Transfagarasan

Zona montană: Directorul general al Agenției Naționale a Zonei Montane, Veronica Țăran Baciu, a explicat cititorilor PS News care sunt, anul acesta, principalele proiecte montane, subliniind programul de “mică mecanizare”  prin care se vor acorda 40 de mii de euro pentru fiecare gospodărie de la munte.

Foto: PS News, Veronica Baciu

Cel mai de succes a fost programul de fructe de pădure

“Zona montană are un potențial extraordinar de mare și noi, prin programele pe care le avem, încercăm să dezvoltăm acest potențial și să creăm oportunitatea de finanțare pentru cele 948 de OAT-uri existente în cele 27 de județe cu zonă montană din România.

Am avut anul trecut trei programe care au fost de mare succes pentru înființarea de centre de colectare pentru care fructe de pădure, ciuperci plante medicinale sau aromatice, centrele de colectare lapte și pentru înființare de stâne montane. În zona montană cel mai de succes a fost programul de fructe de pădure. Dorim să relansăm, atât cel pe fructe de pădure, cât și celelalte două pentru înființare centre de colectare lapte și stâne în zona montană”.

A doua jumătate a anului vine cu programe de finanțare pentru “mica mecanizare” în ferme

“În prima parte a anului vrem să venim pe piață cu niște măsuri care au fost solicitate în mod constant de locuitorii din zona montană, dar ne dorim ca în a 2-a parte a anului să avem programe de finanțare privind mică mecanizare în fermele din România și de ce nu și în micile gospodării.

Ne dorim ca în fiecare gospodărie să existe utilaje de mică dimensiune pentru a le permite gospodăriilor să își facă treaba mult mai ușor. Știm cu toții că o problemă foarte mare identificată este lipsa resursei umane și cu toții vedem că livezile rămân necosite, numărul de animale din păcate este în descreștere și atunci trebuie să venim cu anumite măsuri pentru a sprijini oamenii să-și îngrijească în continuare gospodăriile și să crească animalele”.

40.000 euro per gospodărie, susținere financiară în zona montană

“Ne dorim să alocăm o anumită sumă de bani astfel ca respectivul locuitor din zona montană să poată avea ceea ce are nevoie pentru gospodărie, fie că vorbim despre cositoare, despre un tractoraș cu diferite modalități de a cosi fânul, de a-l aduna, de a-l împrăștia,etc., mai ales că resursa umană este aproape inexistentă pentru această muncă din gospodărie.

Noi ne gândeam să fie maxim 40.000 euro per gospodărie. Avem 948 de unități administrativ-teritoriale în zona montană, dar numărul gospodăriilor care vor putea beneficia de acest sprijin va fi undeva în jur de 300-400, poate până la 500 de gospodării, în funcție de bugetul pe care îl vom avea alocat”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: