Skip to content
Puterea Știrilor Video

42 de milioane de lei au ajuns deja la IMM-uri. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Săptămâna aceasta a fost suplimentat și subscris plafonul cu încă 5 miliarde

psnews.ro

Invitat la ”Puterea știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre programul IMM Invest, care permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții.

”Până la data de 9 septembrie, sunt 16,642 de IMM-uri, ceea ce reprezintă cam 1,2% din PIB, în valoare de 12,828 de miliarde. Programul deja merge din inerție, deja noi am plătit 42 de milioane din bugetul pentru ajutorul de stat ceea ce reprezintă peste 40% din banii alocați de către Guvern pentru întreprinderile mici și mijlocii. Săptămâna aceasta a fost suplimentat și subscris plafonul cu încă 5 miliarde.

Am avut cereri de la 12 bănci, din 21 de bănci, 12 bănci au avut un necesar de încă 9 miliarde dar n-am reușit decât să împărțim cele 5 miliarde în funcție de pro-rata, în funcție de cât a cheltuit fiecare bancă. Sunt bănci care și-au dublat plafoanele și sunt bănci care de asemenea, așa cum am spus, au crescut cu aproximativ 30%. Deci nici plafonul de 20 de miliarde nu este de ajuns în acest moment în funcție de necesitățile pe care le au întreprinderile mici și mijlocii, dar și băncile”, afirmă Dumitru Nancu.

În ce-a de-a patra fază, adaugă directorul FNGCIMM, urmează să fie plătit ajutorul către 12.000 de întreprinderi mici și mijlocii.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că au cheltuit acești bani care sunt deja în economie, un lucru pozitiv. Iarăși un lucru pozitiv în portofoliul băncilor prin cele 67.000 de solicitări au rămas în acest moment 29.000 de întreprinderi mici și mijlocii care sunt eligibile.

Adică ne așteptăm ca rata de aprobare care a crescut – dacă la început era una din patru, acum am ajuns să trecem peste jumătate din întreprinderile mici și mijlocii care sunt analizate de bănci, deci au rămas practic întreprinderile mici și mijlocii eligibile. Noi ne așteptăm ca până la sfârșitul acestui an, în număr de peste 30.000 de întreprinderi mici și mijlocii să beneficieze de acest program”, a conchis Dumitru Nancu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *