Skip to content
Educație

5.000 de studenți marocani din Ucraina vor studia în România

kanald.ro

România intenționează să asigure locuri în universități pentru 5.000 de studenți de origine marocană care învățau în instituții de învățământ superior din Ucraina! Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, s-a întâlnit cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui, ministrul Învățământului Superior, Cercetării Științifice și Inovării în Guvernul Regatului Maroc și au semnat Memorandumul de cooperare între Ministerul Educației și Ministerul Învățământului Superior, al Cercetării Științifice și Inovării din Regatul Maroc.

Obiectivele stabilite de cele două ministere vizează promovarea cooperării inter-universitare, mobilitatea studenților, a profesorilor și a cercetătorilor din universități, sprijinirea predării limbii și culturii celor două țări și organizarea de întâlniri, activități și conferințe comune.

În marja acestei întrevederi, a fost organizată o reuniune, în format hibrid, cu rectori și reprezentanți ai universităților care au în structura lor facultăți din domeniul medical-farmaceutic. În acest context a fost evidențiat numărul mare de cetățeni marocani care au optat să se formeze în instituțiile de învățământ superior din România.

Totodată, a fost exprimată dorința de colaborare între universitățile din cele două state și o mai bună utilizare a oportunităților oferite de programul Erasmus+, dar au fost discutate și opțiunile de continuare a studiilor în universitățile din România de către cei aproape 5.000 de cetățeni marocani care provin din instituțiile de învățământ superior din Ucraina. În acest sens, având în vedere cadrul legislativ promovat de Ministerul Educației în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, universitățile românești prezente și-au exprimat deschiderea pentru a primi la studii cetățeni marocani înmatriculați în universități din Ucraina care îndeplinesc criteriile și procedurile decise la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior din România.

Pentru a facilita acest proces, s-a subliniat necesitatea unei campanii de informare în rândul studenților marocani refugiați din Ucraina pe tema locurilor disponibile pe ani de studii și specializări, criteriilor aplicabile mobilității academice, procedurilor pentru depunerea dosarelor, precum și a calendarului stabilit pentru acest proces.

Din delegația marocană au mai făcut parte Mohamed Tahiri, director pentru învățământ superior și dezvoltare pedagogică, Nawal Bouyahyaoui, decanul Facultății de Medicină Dentară a Universității Mohammed V din Rabat și Mustapha Abumaarouf, decanul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității Hassan II din Casablanca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *