Skip to content
Societate

5 ani de la tragedia din clubul Colectiv. Adevărații vinovați rămân neatinși

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Au trecut 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv, iar subiectul a rămas în continuare extrem de sensibil în memoria multora. Multe lucruri au rămas de asemenea nelămurite în legătură cu seara de 30 octombrie 2015. La clubul Colectiv, care în realitate era o fabrică de încălțăminte dezafectată, avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansarii unui nou album, numit „Mantras of War”. Incendiul care a izbucnit din senin a curmat viața a 64 de persoane. Există un lanț întreg de vinovății, de incompetență și corupție. Intervenția s-a produs prea târziu, lucru care a produs și mai multe victime.

Ca urmare a tragediei, la 3 noiembrie 2015, câteva mii de manifestanţi din Bucureşti şi alte câteva sute din ţară au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. La 4 noiembrie 2015, Guvernul Ponta şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat.

" "
" "

Dosarul “Colectiv” rămâne în mare parte nerezolvat

În urma anchetei declanşate, cei trei patroni de la clubul Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au fost trimişi în judecată, la 28 aprilie 2016, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Daniela Niţă (patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist).

Procurorii arătau, în rechizitoriul care a însoţit dosarul de trimitere în judecată, că patronii clubului Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului”.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată, la 5 mai 2016, fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, provocând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti. Au mai fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul Primăriei sectorului 4: Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis ca persoanele condamnate în dosarul Colectiv să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. La 18 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a început judecarea apelului în dosarul Colectiv, iar la 30 septembrie au început audierile.

Au plătit inferiorii

După 5 ani de la tragedie, rezultatul per total este parțial dezamăgitor. Au plătit “inferiorii”, patroni, pompieri, funcționari secundari de la primării etc. Oameni care fără îndoială trebuiau cercetați. Adevărații vinovați sunt însă neatinși. Mai mult decât atât, ei sunt încă prezenți în viața publică, deținând funcții importante. Fostul premier Ponta de pildă e foarte activ și visează încă la funcții mari. Piedone a fost răsplătit de electorat, fiind reales primar anul acesta, chiar dacă el este cercetat în dosarul „Colectiv”. Alții își văd în continuare de treabă bine mersi, sperând că timpul va da uitării tragedia de la Colectiv.

După 5 ani, tragedia de la clubul Coleciv rămâne însă întipărită în mințile multora. Adevărul va trebui să iasă însă la lumină mai devreme sau mai târziu, iar autoritățile trebuie să înțeleagă că au o datorie măcar față de memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul din urmă cu 5 ani de zile.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *