Skip to content
Opinii & Analize

5 aprilie – Liviu Dragnea este ALL-IN pe ultima carte: capturarea României

Că Dragnea este cel mai important jucător politic din acest moment e un fapt de netăgăduit. Că ceilalți jucători sunt absenți, abulici sau încurcați de propria existență face parte din  norocul lui Dragnea de a se fi așezat la masa de poker politic în aceste vremuri în care opoziția trăiește cele mai negre momente.

Pentru cine nu joacă poker și nici nu are habar de terminologie, chinta roială este o suită de cărți consecutive, de aceeași culoare, având la limita superioară un As. În cazul de față, culoarea e clară: totul se joacă pe roșu.

Prima carte a intrat în mâna lui Dragnea în decembrie 2016: câștigarea alegerilor de către PSD, cu un scor umilitor pentru partidele de dreapta, l-a transformat pe Dragnea din provincialul șiret în liderul mesianic al tuturor pesediștilor. Și, pe cale de consecință, ca un strateg adevărat, Dragnea a marcat momentul clar și apăsat, umblând pe la toți care-l primeau, din media, pentru a-și culege laurii. Tot atunci a venit însă și primul obstacol: imposibilitatea de a fi premier într-o țară ce interzice ca un condamnat penal să se afle în fruntea bucatelor.

Părea că augurii sunt buni pentru noul Caesar al Bucureștilor, mai ales când soarta (…sau nu…) îl aruncă pe Sebastian Ghiță în cea mai mare vendetă politică și mediatică împotriva a două instituții de care pesediștii se tem cel mai mult: DNA și SRI. Ghiță părea să îi facă cadou lui Dragnea cea de-a doua carte importantă: atacul fără precedent la adresa celor două instituții și slăbirea, cel puțin aparentă, a forței acestora. Pesediștii din toată țara îl glorificau (mai pe la colțuri, și nu în gura mare) pe Ghiță ca fiind eroul eliberator din menghina anticorupției.

Când totul părea că merge ca uns, apar primele dificultăți. Suita s-a completat dificil, dar nu imposibil: subestimând sentimentul anti-PSD generat chiar de această victorie covârșitoare a social-democraților, Dragnea clocește în cabinetul de la Camera Deputaților celebra Ordonanță 13. Asumată de Cabinetul Grindeanu, ea devine cartea-petardă care a explodat în mâna liderului PSD. Cu toate acestea, runda nu este pierdută, căci Dragnea știe că are în mânecă o majoritate parlamentară care îi va rezolva cât de curând, sub alte forme legislative, cele două mari obiective: grațierea și amnistia.

În sâmbăta de 18 martie 2017, Dragnea anunță pregătirea celei de-a patra cărți din chinta roială: inițierea unui proiect de lege de modificare a Legii achizițiilor publice. Ca un lider adevărat, Dragnea știe că orice putere politică este inutilă dacă nu controlezi două domenii importante: justiția și economia. Tot el știe că marea gașcă pesedistă care a tras pentru victoria din decembrie trebuie hrănită: simplificarea Legii achizițiilor publice se face pe trei domenii importante: infrastructură, energie și apărare, adică tocmai acolo unde băieții deștepți ai PSD știu să jongleze cel mai bine cu banul public. În felul acesta se poate ostoi foamea lăsată peste oștile PSD de la pierderea guvernării de către Victor Ponta, dar și recuperarea cheltuielilor de campanie făcute de membri de vază ai partidului, care acum se văd lăsați cu ochii în soare de către AEP.

4 aprilie este ziua în care Dragnea poate să facă chintă roială: ziua în care Curtea Constituțională ar putea decide neconstituționalitatea prevederii care îi interzice accesul lui Dragnea la deplinătatea puterii politice. În felul acesta, Dragnea trage As-ul cu care ar putea închide chinta roială: capturarea statului pentru o mult prea lungă perioadă de timp. Cu o opoziție slabă și dezorganizată, cu un Președinte solitar – el însuși curând înconjurat de lupii care simt mirosul sângelui –, Dragnea are cale liberă către înfiletarea camarilei personale și de partid în fiecare domeniu strategic al statului, în fiecare colțișor de instituție publică.

O astfel de decizie va fi semnalul clar că pesediștii pot relua asaltul: de data asta nu (doar) pe justiție, dar mai ales asupra banului public. Cu Dragnea la conducerea unui viitor guvern sau doar întărit politic de o decizie a Curții Constituționale în folosul său, fiecare pesedist, din cel mai îndepărtat colț de țară, se va simți mai puternic și mai agresiv în fața oricărei opoziții, fie ea doar din partea legii.

Capturarea României se poate desăvârși în această primăvară, iar fiecare baron și baronete PSD „va îndrăzni să creadă” că este mai presus de lege, pentru că… de acum se poate.

2 comentarii la “5 aprilie – Liviu Dragnea este ALL-IN pe ultima carte: capturarea României

  1. Te întreb pe tine ,cea care ai scris articolul acesta,că tot vorbești de Ordonanță 13,ai idee câte articole din codul penal au fost modificate și care sunt,și mai ales la ce fac referire? Și câte articole a modificat în mai 2016 madam Pruna,ai vagă idee? Sau vorbim doar că sa defăimat și să ne luăm banii?! Acum a au modificat decât 10 articole,mari și late,în schimb Pruna în anumite interese a modificat chiar foarte în noaptea,143 articole!!!!!!!! Deci……

  2. Octaviane, nu mai schilodi limba romana-se spune corect :au modificat doar(numai) 10 articole- esti probabil rezultatul experimentelor Min. Invatamantului pt ca nici cu aritmetica/logica nu esti convingator: cele 143 articole modificate n-au fost contestate nici de CCR ,nici de presedinte ,nici de strada pe cand cele „decat 10 articole”laaaate rau au fost contestate de peste 600.000 oameni ,de CSM ,de presedinte.Deci nu numarul conteaza ci continutul si mai ales consecintele lor , dar cum Min. Invatamantului a avut ca obiectiv sa pregateasca un electorat needucat si deci manipulabil iti inteleg limitele asta daca nu cumva esti platit pt ce postezi…. articolul este in regula insa comentariul tau e lamentabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *