Skip to content
Societate

Germania și Franța acuză Rusia că a încălcat protocolul diplomatic. Moscova a publicat o corespondență confidențială referitoare la Ucraina

Germania și Franța au acuzat Federația Rusă că a încălcat protocolul diplomatic atunci când a publicat o corespondență confidențială în care se propunea organizarea unei întrevederi pentru discuții în format Normandia despre rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, transmite Deutsche Welle.

Ministerul german de externe spune că Rusia a încălcat protocolul diplomatic prin publicarea unor scrisori diplomatice în care se oferă detalii despre o discuție confidențială cu privire la insurgența din estul Ucrainei.

Scrisorile publicate miercuri fuseseră transmise de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, către omologii săi din Germania și Franța, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian.

Acuzată de Germania și Franța că a încălcat protocolul diplomatic, Rusia spune că ar fi vrut să își arate public poziția referitoare la negocierile privind Ucraina

Lavrov susține că gestul a fost menit să arate poziția diplomatică a Moscovei cu privire la continuarea discuțiilor – o poziție despre care șeful diplomației ruse spune că ar fi fost prezentată defectuos în spațiul public.

Pe 9 noiembrie, Parisul acuza Moscova că a refuzat să accepte o întrevedere la nivel ministerial cu Franța, Ucraina și Germania pentru a discuta în așa-numitul format Normandia despre insurgența separatistă pro-rusă din estul Ucrainei.

Federația Rusă a publicat 28 de pagini de documente diplomatice despre care susține că arată poziția ministrului Serghei Lavrov, care ar fi declarat în prelabil că nu poate participa la întâlnirea programată pentru 11 noiembrie, scrie b1.ro.

Potrivit documentelor consultate de DW, Serghei Lavrov a scris că a avut „un program foarte încărcat” la Moscova pe 11 noiembrie și că decizia de a anunța public o reuniune în format Normandia a fost lipsită de tact.

Când abordările Rusiei pentru rezolvarea conflictului intern din Ucraina și organizarea unei întâlniri în format Normandia sunt distorsionate, nu ne mai rămâne nimic altceva de făcut decât să facem o mișcare neconvențională și să ne publicăm corespondența”, a declarat Serghei Lavrov.

Ministerul german de externe consideră că acțiunea Moscovei a reprezentat „o încălcare a practicilor diplomatice”.

Germania și Franța au lucrat intens luni întregi pentru a continua negocierile și pentru a implementa o agendă concretă de pace” pentru conflictul din estul Ucrainei, mai spune Berlinul.

Instituția federală a mai precizat că a făcut câteva propuneri „concrete” pentru o întâlnire la nivelul miniștrilor de externe și că, chiar și așa, partea rusă a refuzat.

La rândul său, Ministerul francez de externe a spus că mișcarea părții ruse a fost una „contrară regulilor și cutumelor diplomatice”.

1 comentariu la “Germania și Franța acuză Rusia că a încălcat protocolul diplomatic. Moscova a publicat o corespondență confidențială referitoare la Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *