Skip to content
Puterea Știrilor Video

6.000 de credite prin programul Noua Casă în doar 2 luni. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Ultimele statistici INS arată o scădere a prețurilor locuințelor de 1,8%

PS News
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că, în doar două luni de la debut, au fost acordate 6.000 de credite prin programul Noua Casă. Mai mult, programul nu a dus la creșterea prețurilor apartamentelor, așa cum s-a speculat, ci dimpotrivă, la scăderea lor, a precizat Nancu.

”Ceea ce este important e că valoarea finanțării este de 5,5 miliarde de lei. Ultimele statistici ale INS arată că programul Noua Casă a impulsionat creșterea cererii de credite, dar și că a fost o scădere a prețurilor locuințelor de 1,8%, un lucru foarte important. Mai mult de atât, pliându-se pe programul Noua Casă, s-a mărit plafonul de plată al TVA-ului de la 94.000 de euro la 140.000 de euro, adică toate locuințele luate prin Noua Casă, dar și prin alte credite ipotecare, care au până în 140.000 de euro, TVA-ul s-a redus de la 19% la 5%.

" "
" "

Practic, toate analizele arată că, așa cum erau la început unii sceptici care spuneau că va crește prețul, s-au înșelat și din contră, a scăzut, într-adevăr puțin, dar încă nu a intrat în vigoare scăderea de TVA de la 19%, cea de la 1 ianuarie, a spus Dumitru Nancu.

De asemenea, directorul general FNGCIMM susține că programul Noua Casă a impulsionat și piața construcțiilor de dezvoltare imobiliară.

”În 2019, dezvoltatorii imobiliari au dat spre folosire cea mai mică suprafață locuibilă din ultimii 20 de ani din România, aproape 63 de metri pătrați, adică un apartament cu două camere. De ce? Pentru că din 2009, de când funcționeză acest program, Prima Casă, actualul Noua Casă, trei din patru credite ipotecare erau Prima Casă. Practic, dezvoltatorii imobiliari își creionau produsul în funcție de acest program. Odată cu creșterea plafonului și a suprafeței, pentru că nu ai voie să ai mai puțin de 120 de metri pătrați, s-a rezolvat această problemă și, odată cu această criză sanitară, s-a observat foarte bine că avem munca de acasă, școală de acasă, practic toate activitățile le făceam în cursul unei zile se desfășoară acasă. Deci au venit ca un răspuns la necesitățile cetățenilor”, a punctat Nancu.

În acest moment, a adaugat el, din totalul de 2,1 miliarde de lei, cât a alocat Guvernul pentru anul acesta, s-au consumat 1,3 miliarde. Restul de bani nu va fi, însă, relocat pentru anul viitor.

”Prin legea bugetului de stat nu se realocă, dar anual Guvernul aprobă plafoanele de garantare în nume și cont stat, pentru că ele intră conform legii în datoria publică. Deci aceste plafoane consumate nu se realocă, se dau unor noi plafoane. Așa cum în ordonanță, de exemplu pe IMM Invest, plafonul s-a mărit la 20 de miliarde, am notificat deja Comisia Europeană să accepte mărirea la 30 de miliarde, anual dându-se aceste plafoane prin Ordonanță de Urgență, care devin legi. Dar vom scădea proporțional cu cât a fost consumat anul acesta fiecare plafon”, a mai spus directorul FNGCIMM.

Succesul programului Noua Casă a fost atât de important, încât cei care îl administrează nu intenționează să schimbe nimic la el pe viitor.

”Nu schimbăm nimic. La Noua Casă, cu această complementaritate, scăderea TVA-ului, sperăm să fie rezolvată această problemă. La IMM Invest am obținut deja de la Comisia Europeană prelungirea depunerii de cereri de garantare și finanțare până pe 30 iunie 2021. De asemenea, am notificat Comisia Europeană ca în afară de cele opt luni, ca pe toată perioada, întreprinzătorii să aibă aceste credite scutite de costuri conexe cum sunt dobânzile și comisioanele. Până în 2026 deja am identificat mecanismul ca acești bani să nu mai fie de la buget, ci să fie din fonduri europene, din planuri de reziliență și, așa cum știți, România are alocat doar pentru IMM-uri undeva la 4 miliarde, bani doar pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Printr-un instrument financiar sperăm ca aceste costuri conexe, ale instrumentelor de finanțare a fondului de garantare să fie subvenționate din bugetul Uniunii Europene și nu din bugetul statului”, a completat Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *