Skip to content
Sănătate

6 incendii în doar 3 luni în spitalele din România, ZERO măsuri. Medicii sunt disperați: Cred că e nevoie de mai mult decât de a aduce pompierii

incendiu matei bals Inquam Photos / Octav Ganea

În doar 3 luni de zile, din noiembrie 2020, au avut loc 6 incendii în spitalele din România. Deși vorbim de peste 30 de persoane decedate, spitalele au luat doar măsuri superficiale pentru a evita astfel de accidente.

După ultima tragedie provocată la Spitalul Matei Balș din Capitală, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că va folosi fonduri europene și din bugetul național pentru investiții în infrastructură. De asemenea, ministrul a anunțat că o altă măsură ar fi decongestionarea spitalelor, dar nimic concret nu s-a întâmplat de-atunci.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, spune că Ministerul Sănătății și spitalele trebuie să dezvolte politici care să poată să prevină astfel de incendii.

Cele mai importante politici preventive sunt cele care țin de verificarea infrastructurii tehnice, de realizarea lucrărilor de modernizare și mentenanță, de realizarea acelor echipe tehnice care să asigure toate aceste lucrări și să verifice, spre exemplu, dacă o extensie a secției de Terapie Intensivă cu creșterea numărului de ventilatoare este suportată de infrastructura tehnică.

Cred că e nevoie de mai mult decât de a aduce pompierii să stingă incendiile. Politica trebuie să fie să nu avem incendii, nu să existe doar echipe care să stingă aceste incendii. Nu este suficientă această măsură și este grav faptul că în 2021 ajungem la concluzia că este nevoie de pompieri ca să poată să stingă incendiul din spital și că trebuie să fie prezenți fizic acolo pentru a putea interveni în cazul unui incendiu. Aceasta este o măsură fără discuție mai mult decât utilă, dar nu este suficientă. În momentul acesta avem pompieri în spital pentru incendii, dar trebuie să găsim soluții să nu apară, iar aceste măsuri țin de ceea ce v-am spus mai devreme.

E important să avem echipe de intervenție în caz de incendiu, dar cred că această politică este pe termen scurt și e în regulă, dar trebui să dezvoltăm și politicile pe termen mediu: verificarea instalațiilor electrice, punerea în concordanță dintre consumul de energie electrică și infrastructura tehnică. Aceste lucruri vor trebui făcute în perioada imediat următoare pentru că sincer vă spun, degeaba există pompieri, pentru că dacă discutăm de un incendiu care apare violent într-o secție de terapie intensivă unde sunt surse multiple de oxigen, și există o atmosferă îmbogățită în oxigen, pot fi extrem de mulți pompieri prezenți pentru că va fi foarte greu de gestionat acest eveniment”, spune Țincu pentru PS News.

14 noiembrie 2020

Zece pacienți au murit arși de vii în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală. Ulterior, încă cinci pacienți au decedat.

Inquam Photos/tvmneant.ro/Flavius Corfu

4 decembrie 2020

Un incendiu a izbucnit la o priză din secția ATI a Clinicii Medicale III din Târgu Mureș. Flăcările au fost stinse de angajații spitalului înainte de sosirea pompierilor, iar niciun pacient nu a fost rănit.

 25 decembrie 2020

Un incendiu a avut loc în noaptea de 24 spre 25 decembrie la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași, cu degajări de fum pe hol, potrivit ISU Iași, unde un pacient în vârstă de 33 de ani a decedat după ce a suferit mai multe arsuri.

2 ianuarie 2021

Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon. Aproape 50 de pompieri au intervenit cu 16 autospeciale pentru stingerea incendiului şi evacuarea pacienţilor.

5 ianuarie 2021

Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

29 ianuarie 2020

Un incendiu violent a izbucnit, la 29 ianuarie 2021, la un pavilion al Spitalului „Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul „roşu”. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire. Potrivit ISUBIF, în clădire erau aproximativ 100 de persoane. Incendiul a fost stins. Pacienţii răniţi au fost preluaţi de ambulanţe SMURD, iar în urma acestuia 20 de oameni au decedat.

incendiu matei bals

 

 

 

 

 

1 comentariu la “6 incendii în doar 3 luni în spitalele din România, ZERO măsuri. Medicii sunt disperați: Cred că e nevoie de mai mult decât de a aduce pompierii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *