Skip to content
Puterea Știrilor Video

60-70% dintre români îi consideră eroi pe medici. Cât de mult s-a prăbușit, însă, încrederea în sistemul medical

Inquam Photos/George Călin

„Profesia de medic, în acest moment, este una dintre meseriile cele mai respectate în România. Medicii sunt considerați eroi”, spune sociologul Vasile Dîncu. Invitat în studioul Puterea Știrilor, președintele Consiliului Național al PSD atrage atenția, însă, că încrederea în sistemul medical românesc a scăzut foarte mult în ultima perioadă. „Dacă înainte sistemul medical era privit mai bine, doar că avea problema unei percepții de corupție și dezorganizare sau prea mare centralizare la București, astăzi oamenii, din nefericire, se sperie să meargă în spital”, adaugă Vasile Dîncu.

„Profesia de medic, în acest moment, este una dintre meseriile cele mai respectate. A crescut foarte mult încrederea în medici, nu și în sistemul de sănătate. Sistemul de sănătate din România, din păcate, în această pandemie, a pierdut foarte mult în încrederea oamenilor, dar medicii – ca profesie, sunt considerați eroi.

" "
" "

Este un procent foarte mare din populație, care depășește 60-70%, și care consideră că medicii sunt eroii zilei, cei care își sacrifică viața și familia. Lucruri care chiar sunt adevărate. Daca managementul, administrarea sănătății din România ar urma acest patern, dacă ar face lucruri care să ducă la reformă, ar avea în acest moment în medici cei mai importanți piloni pentru a-i pune la baza sistemului medical. Nu ajunge că am mărit salariile medicilor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Le-am mărit nediferențiat și acest lucru a produs un conflict câteodată. pentru că poate e plătit la fel și cel care lucrează mai mult, și cel care lucrează mai puțin, și cel performant, și cel mai puțin performant.

Dincolo de asta, medicii sunt în acest moment baza sistemului sanitar și ei sunt respectați ca atare de oameni. Sistemul, în schimb, prin bâlbele legate de evenimentele din ultimii ani, prin faptul că avem un management foarte prost astfel încât bolile cronice nu mai pot fi tratate așa cum trebuie (…) a pierdut foarte mult în încrederea oamenilor. Eu, ca sociolog, am făcut de foarte multe ori studii despre sistemul medical. Dacă înainte sistemul medical era privit mai bine, doar că avea problema unei percepții de corupție și dezorganizare sau prea mare centralizare la București, astăzi oamenii, din nefericire, se sperie să meargă la spital. Nu ne dăm seama de această mortalitate colaterală a covidului pentru nici statistici nu se publică atât de mult în România, sistemul sanitar fiind destul de netransparent. Cred că este nevoie de o resetare totală”, a declarat Vasile Dîncu, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *