Skip to content
Politică

7 milioane de euro transformate în groapă de gunoi. Cum să-ţi baţi joc de natură cu fonduri europene

epochtimes-romania.com

Pasul Mestecăniș, jdin udețul Suceava, se afla în sud-estul Obcinei Mestecăniș, la o altitudine de 1.096 m.
Obcinele Bucovinei, cum este denumită întreaga zonă, reprezintă mai multe creste muntoase paralele despre care se poate spune că sunt cele mai spectaculoase de gen din țară.
Pasul Mestecăniș este o poartă de legătură între două depresiuni: Dornelor si Campulung Moldovenesc, legând practic Transilvania de Moldova.

Edilii din Suceava au reușit să transforme cu bani europeni, în groapă de gunoi, una dintre cele mai frumoase zone muntoase din țară. Astfel, Consiliul Județean a cheltuit peste 7.000.000 de euro pe groapa modernă de gunoi, însă studiul de fezabilitate și raportul de mediu indică probleme grave: amplasamentul nu este bun, panta dealului fiind prea mare, cu risc de alunecări de teren ceea ce ar duce ca un morman de 40 de metri înălţime de deşeuri să se prăvălească peste o cale ferată. Cu toate acestea, CFR oferă aviz pozitiv.

Povestea a început în 2007, când oamenii din satul Valea Putnei au aflat că la câteva sute de metri de curțile lor se va deschide un depozit ecologic. Decizia a fost luată de Consiliul Județean, condus la acea vreme de Gheorghe Flutur.

Localnicii s-au opus vehement, iar legea, teoretic, era de partea lor, stipulând că aceste gropi nu se pot construi la mai puțin de un kilometru de casele oamenilor. Un raport topografic arată că în zonă există locuințe și la 500 de metri distanță de groapa de gunoi, inclusiv pensiuni turistice. Nici animalele nu vor mai putea să pască în zonă pentru că tot terenul va fi infectat.

Am început să îmi fac casa în 2005. Nu se ştia atunci că va fi groapă de gunoi. Şi deodată te trezeşti că ce ai făcut tu s-ar putea să nu mai fie, spune Stan Chiriţă, conform B1.ro.

O informaţie sumbră stă cuprinsă în raportul privind impactul asupra mediului, un document oficial, realizat la solicitarea CJ Suceava.

Riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene s-a stabilit că în cel mai rău caz persistă la distanţă de 100 m de marginea depozitului”.

Distanţa dintre groapă şi E58 este de numai 30 de metri. Peste 6.000 de maşini circulă zilnic pe acest drum. CNAIR estimează că, până în 2022, numărul anual va depăşi 2,7 milioane.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *