Skip to content
Societate

7 milioane de români vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern

http://regio-adrcentru.ro/

Între 400 şi 750 de localităţi din România ar putea beneficia de pe urma Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public. Este vorba de un proiect finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, în valoare totală de 384 de milioane de lei şi care se adresează administraţiilor publice locale.

”Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Andreea Kohalmi – Szabo, a semnat astăzi dispoziţia de demarare a Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public. Programul finanţat de AFM, în valoare totală de 384 de milioane de lei, se adresează administraţiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică”, informează AFM.

”Estimarea noastră este că, la finalul implementării programului, aproape 7 milioane de români vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de bună calitate, mai puţin poluant şi mai ieftin. Odată cu implementarea noilor tehnologii, vom constata o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar facturile plătite de către primării pentru iluminatul public vor scădea cu până la 80%. Ceea ce, având în vedere contextul bugetar şi economic actual, reprezintă un ajutor extrem de important pentru reprezentanţii oricărei comunităţi”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo, potrivit News.ro.

Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unităţile administrativ – teritoriale (UAT) din România, acestea fiind împărţite în două categorii: UAT-uri de până la 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 500.000 de lei) şi UAT-uri peste 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de un milion de lei).

Este primul program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu în care se introduce şi principiul competitivităţii proiectelor, acestea aprobându-se pe măsură ce se depun, în baza unui punctaj minim obţinut care se poate atinge atât prin nivelul de economie de energie realizat, cât şi prin gradul de cofinanţare la care este dispusă fiecare administraţie locală.

Dosarele de înscriere în program se pot depune până pe 13 septembrie

”Am dorit foarte mult ca Programul de Iluminat public stradal să nu fie o simplă alocare de fonduri către primării pentru a cumpăra becuri tip led, ci să contribuie cu adevărat la creşterea economiei de energie şi la scăderea facturilor pe care, într-un final, tot cetăţeanul le plăteşte prin taxele şi impozitele sale. De aceea, în calitate de preşedinte al AFM, am susţinut introducerea acestui element de concurs ca administraţiile locale să fie încurajate să achiziţioneze soluţii cât mai eficiente din punct de vedere energetic motivate fiind de o cofinanţare mai mică, de minim 10%”, a afirmat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

În plus, mecanismul competitiv nou introdus va permite AFM să înceapă implementarea proiectelor în cel mai scurt timp de la lansarea programului, contribuind astfel la creşterea gradului anual de finanţare.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare va începe în data de 13 iulie 2020 şi va dura maximum 60 de zile în limita fondurilor disponibile alocate programului. Durata de realizare a proiectului, stabilită în cadrul contractului pentru finanţarea nerambursabilă, nu poate depăşi 18 luni. Aceasta se calculează de la data semnării contractului de finanţare.

Programul de Iluminat public stradal este finanţat din fonduri proprii ale Administraţiei Fondului pentru Mediu provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *