Skip to content
Economie

70% dintre hotelurile și restaurantele de pe litoral riscă falimentul în 2020: ”Unii turiști își aduc mâncarea în portbagaj”

Inquam Photos / Octav Ganea

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susţine că 70% dintre hotelierii cu restaurante de pe litoral vor da faliment dacă nu vor putea primi clienţi.

Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră“, afirmă că „multe hoteluri au terase, deoarece turiştii vor să stea mai mult pe terasă, nu în interior“. „Pentru noi, întotdeauna, interioarele au fost mai mult o completare sau o întregire a serviciilor, pentru că unii oameni nu pot mânca atunci când este foarte cald afară, chiar dacă terasa este acoperită sau sunt umbrele“, explică acesta.

Hotelierii care nu au terase au decis să ofere doar servicii de cazare sau merg pe varianta room service.

Turişti mai puţini, bugete mai mici

Pentru turiştii cu un buget normal de vacanţă, care nu au incluse şi servicii de masă, cea mai bună alegere este terasa cu autoservire. Astfel de locuri se găsesc în toate staţiunile de pe litoralul românesc. Dacă în alţi ani, la ora prânzului, la aceste terase se stătea la coadă cu tava în mână, de data aceasta realitatea este cu totul alta: vara 2020 a început slab pentru unităţile de alimentaţie publică.

„Suntem undeva la 30-40% încasări faţă de anul trecut şi pentru prima dată (din 2007) am redus personalul, din 26 de angajaţi am renunţat la 6. Într-o zi ploioasă este şi mai rău, aproape că nu mai ai clienţi“, spune Cristian Dumitrescu, proprietarul terasei Parc Nord, din staţiunea Mamaia. Nici în weekend-uri nu ar fi mai bine, cam 60% încasări faţă de perioade similare din anul 2019.

Scăderea aceasta ar avea două cauze, spune investitorul: numărul mic de turişti care au venit până acum pe litoral şi bugetul mai mic alocat vacanţei de unii dintre ei.

Sunt unii turişti care nu prea mănâncă, acesta este adevărul… iau un covrig, o apă, un porumb, de astea. În alte vacanţe omul venea la mare să se simtă bine, să se relaxeze, să mănânce la restaurant. Anul acesta a venit la mare, are cazarea asigurată şi unii şi-au adus mâncarea în portbagaj. Îi văd prin parcări cum cară baxurile de pateuri şi conserve. Să sperăm că de aici încolo va fi mai bine”, adaugă Cristian Dumitrescu.

 

1 comentariu la “70% dintre hotelurile și restaurantele de pe litoral riscă falimentul în 2020: ”Unii turiști își aduc mâncarea în portbagaj”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *