Skip to content
Internațional

75 de ani de la victoria Aliaţilor în Europa. Secretarul general al NATO salută rolul esenţial al forţelor armate aliate

News.ro

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a marcat vineri 75 de ani de la victoria aliaţilor în Europa în Al Doilea Război Mondial, mulţumind forţelor armate aliate care continuă să joace un rol esenţial în combaterea provocărilor actuale la adresa securităţii, inclusiv în lupta contra pandemiei de COVID-19.

”Astăzi marcăm 75 de ani de când armele au tăcut în Europa, iar străzile s-au umplut de bucurie. Ne aducem aminte de toţi cei care s-au sacrificat pentru libertatea noastră şi le mulţumim forţelor noastre armate care continuă să ne ţină în siguranţă în lumea impredictibilă de astăzi. NATO a fost făurit din ruinele războiului, construit pe puntea incasabilă dintre Europa şi America de Nord şi cimentat de promisiunea noastră solemnă de a ne proteja reciproc – Toţi pentru unu şi unu pentru toţi. 30 de prieteni şi aliaţi. Împreună, mai puternici’‘, afirmă Jens Stoltenberg într-un mesaj video postat pe website-ul nato.int.

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2020, se împlinesc 75 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

La 7 mai 1945, ora 02.41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa aflat în oraşul Reims, şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte, potrivit lucrării „Al Doilea Război Mondial” (Henri Michel, Editura Corint, 2006).

A doua zi, la ora 15.00, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Locuitorii oraşelor din Marea Britanie, Franţa şi SUA (preşedintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor), au ieşit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator ce a cuprins întreaga lume şi a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili, potrivit https://www.history.com/.

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *