Skip to content
Societate

8 martie – Ziua în care sunt sărbătorite femeile din întreaga lume

Mame, surori, soţii, prietene şi logodnice… ce ne-am face fără ele? Ziua internaţională a femeii (#InternationalWomensDay) este despre celebrarea femeilor din viaţa noastră, despre a le arăta cât de mult le iubim, respectăm şi preţuim, pentru că nimeni nu poate spune cu sinceritate că nu le datorăm enorm de mult.

Această sărbătoare este, probabil, deosebit de importantă în părţi ale lumii unde femeile sunt încă forţate să se confrunte zilnic cu inegalităţi şocante şi este menită să sensibilizeze publicul cu privire la provocările şi luptele cu care se confruntă aceste femei. Scopul acesteia este promovarea şi conştientizarea în continuare a drepturilor femeilor şi obţinerea unui statut de egalitate de şanse pentru acestea în toate domeniile vieţii.

Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, la New York. Doi ani mai târziu, socialista germană Luise Zietz a propus ca această sărbătoare să devină o sărbătoare anuală care să aducă în atenţie diverse probleme legate de femei, cum ar fi dreptul de vot şi promovarea egalităţii de drepturi pentru femei. Primele ediţii ale Zile Internaţionale ale Femeii au fost sărbătorite într-un mod cu totul diferit de cel din zilele noastre, sute de demonstraţii având loc în Europa. În timpul acestor demonstraţii, femeile au cerut să li se acorde în sfârşit atât dreptul de vot, cât şi dreptul de a ocupa funcţii publice. Discriminarea sexuală la locul de muncă a fost, de asemenea, o problemă importantă.

Până în 1977, Ziua Femeii a fost sărbătorită mai ales în ţările socialiste. Abia după decizia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de a proclama ziua de 8 martie drept Ziua Internaţională a Femeii, sărbătoarea a căpătat popularitate la nivel mondial, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *