Skip to content
Alegeri

84.328 de români au votat în străinătate. 748 de secţii pentru alegerile parlamentare. Reguli sanitare speciale

secundatv.ro

UPDATE. 84.328 de români și-au exprimat opțiunea de vot în diaspora. Dintre aceștia, 62.999 au votat în secțiile organizate în străinătate, în timp ce 21.329 și-au exprimat votul prin corespondență.

UPDATE. Până la ora 20.00, un număr de 81.231 de români au votat în secțiile din diaspora. Dintre aceștia 21.329 de persoane au ales să voteze prin corespondență, în timp ce 59.902 de români au mers fizic în secțiile de vot.

UPDATE. Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot, sâmbătă, până la ora 18,00 (ora României).

UPDATE. Peste 65.500 de români au votat în secțiile organizate în diaspora cu ocazia alegerilor parlamentare. Aproape 4.500 de români au votat la Chișinău, în timp ce la Londra și-au exprimat deja opțiunea circa 1.800. La urnele din Roma s-au prezentat în jur de 700 de alegători, iar la cele din Madrid peste  400.

Apar si primele nereguli la votul prin corespondență. Președintele Autorițății Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a declarat la Digi24 că 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate.

UPDATE. Peste 43.000 de români au votat în diaspora, până sâmbătă, la ora 13,00 (ora României), la alegerile parlamentare, în prima zi a scrutinului care are loc în străinătate.

UPDATE. Peste 36.600 de români s-au prezentat la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerile parlamentare din 2020. Spre exemplu, la Chișinău, deja au venit la urne 1.800 de persoane.

Secții de votare au fost organizate în mai toate zonele lumii. Până la ora 12, la Kabul și-au exprimat opțiunea 31 de persoane, în timp ce la Kandahar au făcut-o 64, iar în Alger doar 5. În Brazilia, un singur cetățean al României a votat până la această oră. La Londra, capitala unei națiuni cu o comunitate semnificativă de români, au votat deocamdată doar câteva sute de persoane, însă este prematur pentru a ne face o imagine reală cu privire la prezență.

___________________________________________________________________________

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a început în toate secţiile organizate în Europa, prin deschiderea la ora 9,00 (ora României) a secţiilor de votare organizate în vestul continentului, informează sâmbătă Ministerul de Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, la ora 9,00 (ora României) votul este în desfăşurare în 695 secţii de votare, din Asia, Europa şi Africa (Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Indonezia, Singapore, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal).

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la alegerile parlamentare la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie, şi duminică, 6 decembrie.

Sursa: mae.ro


Secţiile de votare sunt deschise între orele 7,00 şi 21,00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23,59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot.

De asemenea, MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la secţie utilizarea ambelor zile, 5 şi 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări.

Ministerul de Externe recomandă insistent respectarea măsurilor de protecţie sanitară aplicabile la secţiile de votare din străinătate şi a măsurilor adoptate de autorităţile din statul de domiciliu/ reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/ dinspre secţia de votare.

Măsuri de protecţie sanitară la secţiile de votare

Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfăşurării votului la secţiile de votare din străinătate sunt: purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere şi nasul şi gura; dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea în localul de vot; păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru faţă de ceilalţi alegători şi membrii secţiei de votare, inclusiv în timp ce se aşteaptă la rând pentru a se intra în secţia de votare; evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ştampilei şi a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil; evitarea contactului direct cu ceilalţi participanţi la procesul electoral.

MAE reaminteşte că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar), însoţit de un document emis de autorităţile statului de reşedinţă prin care se dovedeşte dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate româneşti enumerate au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reşedinţei în străinătate emise de autorităţile străine atât în original, cât şi în copie, precum şi în format electronic.

MAE recomandă cetăţenilor români să consulte informaţiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăseşte şi harta interactivă a secţiilor de votare.

Alegătorii români din străinătate au la dispoziţie o linie telefonică pentru obţinerea de informaţii utile privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 şi 6 decembrie în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie, ora 8,00, – 7 decembrie, ora 20,00.

Ministerul de Externe reaminteşte, de asemenea, că a pus la dispoziţia alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secţiile de votare din străinătate, ce conţine informaţii privind condiţiile de exercitare a dreptului de vot la secţie, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secţiilor de votare şi măsurile specifice de siguranţă sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi o rubrică de întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *