9 Mai – Ziua Europei. Mesajele europarlamentarilor români: „UE are nevoie de noi”

Uniunea Europeană
Sursa foto: Inquam / George Călin

Ziua Europei, o zi ce sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa, este sărbătorită, anual, la 9 mai. În 1950, la această dată, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu. Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

România a intrat în familia europeană la 1 ianuarie 2007, iar de atunci economia, PIB-ul, nivelul de trai au crescut exponențial.

Victor Negrescu: „Să nu ne mai comportăm ca un nou stat membru”

Contactat de PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că Uniunea Europeană a ajutat în ultimii 11 ani la dezvoltarea României, „atât prin faptul că țara noastră a avut acces la fonduri europene, cât și prin prisma faptului că a permis României să se modernizeze și să se adapteze la tot ce înseamnă evoluțiile globale”.

„Au trecut 16 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană și ar fi timpul să nu ne mai comportăm ca un nou stat membru. Să fim mai siguri pe noi și să avem în perioada următoare o abordare mai profesionistă, mai coerentă, tot ce înseamnă procesul de digitalizare european, pentru că țara noastră este al șaselea stat ca pondere în procesul digitalizare european și poate ajuta la dezvoltarea Uniunii Europene pe viitor, în așa fel încât proiectul european să continue, să se dezvolte și să fie și mai apropiat de cetățeni. Pentru că, așa cum ați remarcat și dumneavoastră, cetățenii europeni își doresc ca proiectul acesta comun, unic la nivel global, să continue ca să răspundă și mai mult și mai direct la nevoile pe care aceștia le au și așteptările pe care aceștia le au. De aceea, sunt convins că parcursul european al României va continua în perioada următoare și sunt convins că țara noastră poate conta și mai mult în tot ce înseamnă evoluțiile Uniunii Europene pe viitor”, a spus Negrescu.

Victor Negrescu
Victor Negrescu. Sursa: Facebook/Victor Negrescu

Daniel Buda: „Uniunea Europeană are nevoie de noi”

La rândul său, europarlamentarul PNL Daniel Buda a punctat faptul că, astăzi, 9 Mai, „este despre Europa, despre pace, unificare, reconciliere și cooperare”.

„La 9 mai 1950, declarația lui Robert Schuman a marcat începutul construcției Europei comunitare. După ani de războaie sângeroase și conflagrații care au schimbat destine, visul european se materializa, iar cuvintele rostite de Victor Hugo deveneau realitate. Va veni ziua când armele vor cădea din mâini și bombele tunurilor vor fi înlocuite cu cuvântul.

Uniunea Europeană are nevoie de noi. În vremuri marcate de curente extremiste și de cele mai multe ori populiste, avem misiunea istorică de a proteja moștenirea părinților fondatori și datoria morală de a lăsa generațiilor viitoare o Europă unită”, a afirmat liberalul.

Daniel Buda
Daniel Buda. Sursa: Facebook/Daniel Buda

Cristian Bușoi: „Suntem încă într-un moment greu”

„Astăzi serbăm Ziua Europei și Ziua Independenței. Suntem încă într-un moment greu, în care continentul nostru se confruntă cu un război dur, nemilos, provocat de o țară care nu știe să respecte independența și suveranitatea altui stat. Dar, chiar dacă nu trăim cele mai fericite timpuri, trebuie să rămânem optimiști și să ne concentrăm toate eforturile pentru ca Europa la care visau înaintașii noștri să continue să existe. Adică, acel loc în care pacea, prosperitatea, buna înțelegere să existe!

Vom depăși toate provocările și vom face o Europă mai unită, mai puternică, mai prosperă. Națiunile puternice știu că nu trebuie să cedeze în fața nedreptății, a terorii, a greutăților. Este de datoria noastră să găsim forța necesară pentru ca cetățenii europeni să trăiască liberi în armonie și bunăstare.

Vom reuși! La mulți ani, Europa! La mulți ani, români!”, a transmis și europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.

Cristian Bușoi
Cristian Bușoi. Sursa foto: Cristian Bușoi / Facebook

9 mai – Ziua Europei. Din 1985, la această dată se sărbătorește pacea și unitatea în Europa

La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, informează agerpres.ro.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

În 2022, având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Ziua Europei este un moment şi mai important pentru a reafirma ataşamentul faţă de pace, de a arăta unitatea şi solidaritatea cu Ucraina şi poporul ucrainean şi de a susţine valorile universale, cum ar fi libertatea şi democraţia într-o ordine globală bazată pe reguli.

Cele două evenimente majore – Anul European al Tineretului 2022 şi Conferinţa privind viitorul Europei – reprezintă un moment oportun pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă europenii dar şi despre propunerile de înfruntare a acestora. Conferinţa, lansată la începutul anului 2019, a fost un exerciţiu fără precedent de democraţie deliberativă, în care cetăţeni din toate colţurile Europei îşi spun cuvântul cu privire la viitorul Europei, dezbat provocările şi priorităţile Uniunii şi dialoghează cu factorii de decizie politică cu privire la sugestiile lor. La Strasbourg, de Ziua Europei, un raport cu rezultatul Conferinţei va fi înaintat preşedinţilor Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei, potrivit https://european-union.europa.eu/.

Pentru a marca Ziua Europei, instituţiile UE îi invită pe toţi cetăţenii să participe la o gamă largă de activităţi atât online cât şi fizic în toate statele membre ale UE, precum şi la sediile instituţiilor UE din Bruxelles (7 mai), Luxemburg (9 mai) şi Strasbourg (15 mai).

Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai. Începând din 1993, sărbătorirea acestei zile a crescut semnificativ. Luxemburg este primul stat membru al UE care a declarat Ziua Europei, în 2019, drept sărbătoare naţională, marcând faptul că omul de stat Robert Schuman s-a născut la Luxemburg la 29 iunie 1886, potrivit https://luxembourg.public.lu/.

Autor

  • Andreea Hodisean

    Andreea Hodișan este redactor pe zona de politică internă și externă la PS News. A debutat în presă în anul 2023, atunci când s-a angajat la PS News. A absolvit în 2022 facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: