Skip to content
Politică

SRS, despre mutările subtile ale lui Dragnea pentru preluarea șefiei PSD

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu revine pe pagina sa de blog cu o postare în care dezbate mișcările de culise care se desfășoară în PSD. Astfel, preluarea conducerii PSD este o chestiune ce va cântări greu pentru scena politică per ansamblu.

În această cursă a preluării puterii în partid, Liviu Dragnea este cel mai bine plasat, potrivit fostului senator liberal, deși deasupra lui stau amenințătoare „săbiile” DNA și Înalta Curte prin procesul referendumului. Potrivit lui SRS, Robert Negoiță este coechipierul lui Dragnea, sprijinul său căruia i-ar putea transfera puterea dacă este necesar. Ecuația este completată, după părerea jurnalistului, de nume precum Vasile Dâncu, Zgonea sau Șerban Nicolae.

Roșca Stănescu este de părere că anumite forțe pot obliga PSD să voteze una din aceste variante, forțele fiind DNA, ICCJ, serviciile secrete în primul rând, iar apoi președinția laolaltă cu partidele politice și propaganda prin mass-media.

Mai mult despre aceste jocuri politice și de interese, în articolul lui Sorin Rășca Stănescu, pe care îl redă mai jos:

„PSD, jocul la doua capete

Competitia interna pentru preluarea conducerii celui mai mare partid din Romania are efecte asupra ansamblului politicii. Puternice. Si pe termen lung. De aceea, soluția care va fi adoptata va trebui, in mod obligatoriu, sa raspunda unor criterii extrem de precise. Lupta pentru putere nu este, asadar, o operatiune lasata la voia intamplarii. Nici de catre fortele interne si nici de catre cele externe. Dar situatia se complica foarte mult, cel putin pentru moment, intrucat PSD este silit sa joace la doua capete. De catre DNA.
Cine va fi noul președinte? Cu certitudine, un personaj cât de cât vizibil, ales din actuala conducere. El trebuie sa aibă capacitatea, pentru a intra in competiție, sa obțină susținerea a cel puțin cinci organizații de nivel județean. Iar la capătul alegerilor, sa-si adjudece majoritatea voturilor. Dar cine poate îndeplini asemenea criterii?
Răspunsul nu este complicat de dat. Numai cine se afla la butoanele de comanda. Cel mai bine plasat, din aceasta perspectiva, este, in mod evident, Liviu Dragnea. Dar el are de făcut fata unui verdict final intr-un proces care i-l poate arunca după gratii. Este, prin urmare, silit sa joace la doua capete. Sa-si caute o dublura. Nu poate lasă alegerile la voia întâmplării. La voia DNA, care ii cere o pedeapsa cu închisoare cu executare, si nici la voia Înaltei Curți. Dacă nu are un coechipier, riscul de a pierde total controlul partidului este mult mai mare decât in condițiile in care își identifica un partener, pe care il susține. Si in a cărui loialitate crede. Atât cât exista loialitate in politica. Așa a apărut, in prim plan, Robert Negoita.
Dragnea l-a ajutat pe Negoita sa devine președinte PSD pe capitala, asigurându-si, astfel, la Congres, dreptul de a participa la competiție pentru ca este clar ca, in aceste condiții, va beneficia de voturile a cinci organizații de sectoare, asimilate organizațiilor județene. Si, in continuare, Dragnea își poate folosi influența pentru a-i asigura lui Negoita victoria, acesta urmând sa-i recunoască lui Dragnea, la schimb, poziția de eminenta cenușie. Așteptându-l, cu răbdare, sa iasă de după gratii.
Dar joaca Dragnea doar la doua capete? Sa fie el președinte, dacă nu intra in închisoare, si, in caz contrar, sa fie Robert Negoita? Probabil ca nu. Sunt convins ca va mai urma o surpriza. Unii cred ca surpriza poate fi Dancu. Vasile Dancu este si mai dependent de Dragnea dacă intra in competiție. Se bazează exclusiv pe susținerea acestuia, întrucât el nu are niciun fel de muniție proprie.
Sau ar putea fi Valeriu Zgonea. Are voturile multor parlamentari dintre cei care vor participa la Congres. Dar este mult prea legat de servicii si mult prea imprevizibil pentru ca Dragnea sa aibă încredere in el.
Dacă viitorul acestui partid, care va juca, in continuare, un rol major in istoria României, ar fi lăsat, pur si simplu, pe mâna celui mai bun, fără a mai conta arsenalul de voturi cu care acesta intra in lupta, atunci numele viitorului președinte ar putea si ar trebui sa fie Șerban Nicolae. Dar la o asemenea soluție nu se va ajunge decât atunci si dacă PSD va fi constrâns.
Cine poate constrânge PSD sa opteze pentru o varianta sau alta? Factorul extern. Care sunt, din aceasta perspectiva, liniile de forța? In primul rând, așa cum s-a văzut, exista un prim cerc extern, cunoscut sub numele de “sistem”. Servicii secrete, DNA, Înalta Curte de Casație si Justiție. Instituții care, profitând de inconsistenta democratiei si statului de drept, au o agenda politica proprie. Urmează al doilea cerc, alcătuit din Instituția Prezidențiala si celelalte partide politice. Dacă primul cerc va încerca sa susțină un personaj care răspunde necondiționat la comenzi, cel de-al doilea cerc va încerca sa identifice si sa susțină, propagandistic si pe alte cai, un lider PSD cu care, eventual, ar putea colabora in viitor. Mai puțin cât privește PNL. PNL va încerca sa împingă in fata un lider slab. Pentru a avea, in viitor, o marja mai mare de joc.
Din nefericire, in Romania zilelor noastre, mai putea exercita presiuni semnificative, la Congresul PSD, si un al treilea cerc, definit prin interferența dintre internaționala socialista si partenerii euroatlantici ai României. Acest cerc va acționa utilizând propaganda, având drept ținta activul PSD, mass-media, creând prin intermediul presei o anumită stare de spirit si chiar intervenții directe, sub forma unor declaratii publice.
Cele trei cercuri interferează. Si interacționează. Anumite “informații pe surse”, furnizate de serviciile secrete pot fi preluate de ceilalți – partide politice, ambasade, DNA, etc – si amplificate. Si invers: informații compromițătoare din interiorul PSD despre un competitor pot fi preluate prompt de presa, de ambasade sau chiar de DNA si transformate in ghiulele, care pot culca la pământ un competitor.
Pe cât de important este rezultatul Congresului in cel mai mare partid din Romania, pe atât de mult vor fi utilizate toate mijloacele anti-democratice cu care ne-am obișnuit. Si pe care, din nefericire, le acceptam.”, conchide jurnalistul.

P.S. Având in vedere recenta retragere a lui Robert Negoiță din cursa pentru șefia PSD, Liviu Dragnea este lăsat descoperit, potrivit teoriei lui SRS. Urmează să urmărim cu atenție celalte mișcări din partid, cât de mult cântărește decizia lui Negoiță de a face un pas în spate și ce va face Dragnea în aceste circumstanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *