Skip to content
Politică

Ponta, răzbunător? Ce a pățit UDMR după votul pe moțiunea de cenzură

Într-un buletin informativ al UDMR remis, vineri, redacției PSnews de biroul de presă al partidului,  președintele executiv al UDMR, Kovács Péter atrage atenția asupra faptului că „problematica minorităților naționale nu poate fi subordonată intereselor politice cotidiene”.

Potrivit in cauza faptului că UDMR a votat împotriva Guvernului la moțiunea de cenzură de pe 29 septembrie, sanctiunile nu au încetat să apară. Astfel, „Secretarul de stat, Laczikó Enikő, a fost demisă din funcția de șef a Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), deși politicienii UDMR s-au aflat la conducerea acestei instituții indiferent dacă formațiunea noastră s-a aflat la guvernare sau în opoziție. Am reușit să obținem înțelegerea partidelor aflate la guvernare, fie ele de stânga sau de dreapta, în privința faptului că este firesc să fie numit în fruntea acestei instituții un reprezentant al celei mai mari minorități naționale autohtone”, potrivit notei informative menționate.

Această sancțiune vine ca răspuns al guvernului față de încercarea parlamentarilor UDMR de a schimba Guvernul condus de Victor Ponta.

Kovács Péter, perședintele executiv al UDMR exprimă faptul că în acest context propunerea UDMR de creare a unui pact interetnic, care a fost adresată președintelui Iohannis la începutului anului, și care ar asigura protejarea drepturilor minorităților din țară, nu a primit vreun răspuns concret. Liderul UDMR susține că partidul va milita în continuare pentru aceste drepturi.

Pe de altă parte, în comunicatul citat se exprimă faptul că „UDMR a votat împotriva Guvernului și nu pentru susținerea textului moțiunii de cenzură, deoarece funcționarea acestuia la nivel administrativ, social și economic este semnificativ contestabilă și lacunară.”

Aceste semnalări ale UDMR nu au rămas fără o reacție din partea Guvernului. În acest sens, biroul de presă al guvernului a remis un răspuns prin care instituția precizează că afirmațiile partidului sunt neîntemeiate. În cazul secretarului de stat, Laczikó Enikő „nu este vorba de demitere, ci de o schimbare pe funcție în cadrul aceleiași instituții”.

Potrivit aceluiași răspuns al guvernului, „Doamna Laczikó Enikő a fost numită vicepreședinte al DRI”, iar în locul său a fost numit „domnul Amet Aledin, fost membru al Parlamentului României, din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco- Musulmani din România. Domnul Amet Aledin este un reprezentant al minorităților naționale. DRI este o instituție al cărui scop este să supravegheze la respectarea drepturilor minorităților naționale, iar Guvernul României are încredere totală în cei care coordonează această instituție că își vor face datoria.”, conchide biroul de presă al guvernului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *