99% din celulele canceroase distruse în laborator cu o nouă tehnică: „molecule vibratoare”

celule cancer
Foto: Vietnam.vn

Oamenii de știință distrug 99% din celulele canceroase din laborator folosind o nouă tehnică care folosește „molecule vibratoare”. Cercetătorii au descoperit că metoda a fost eficientă în proporție de 99% împotriva culturilor de laborator ale celulelor melanomului uman. Rezultatele au fost publicate în luna decembrie a anului trecut, în Nature Chemistry.

Cercetarea, care este in stadiu incipient si a eradicat cu succes 99% din celulele melanomului din laborator ,ar putea oferi noi opțiuni de tratament pentru cancer, spun experții.

Oamenii de știință americani au descoperit o modalitate de a distruge celulele canceroase prin stimularea moleculelor cu lumină în infraroșu apropiat și făcându-le să vibreze. Cercetătorii au descoperit că metoda a fost eficientă în proporție de 99% împotriva culturilor de laborator ale celulelor melanomului uman.

Metoda lor presupune crearea unei mici molecule colorante utilizate în imagistica medicală să vibreze prin stimularea ei cu lumină aproape infraroșie.

Se formează ceea ce se numește plasmon, care este oscilația rapidă a electronilor moleculei înainte și înapoi, similar valurilor mării, care determină ruperea membranei celulelor canceroase.

Rezultatele au fost publicate în decembrie în Nature Chemistry.

Foto nature.com

„Vibrația activată de lumina în infraroșu apropiat înseamnă că orice este înconjurat de moleculă va fi distrus, în acest caz, celula canceroasă”, a spus Ciceron Ayala-Orozco, cercetător la Universitatea Rice din Statele Unite și autor principal al studiului, la L’Observatoire de l’Europe Next.

Deși până acum cercetătorii au descoperit că metoda „ciocanului pneumatic molecular” este eficientă în laborator și la șoareci, „provocarea este de a traduce asta” în opțiuni de tratament la oameni, dar probabil va dura mult timp” a mai spus Ciceron Ayala.

El speră că, în loc să fie de la 15 până la 20 de ani distanță de la experimentul clinic, se poate dovedi mai rapid siguranța ciocanelor pneumatice moleculare.

„O clasă similară de molecule este deja în uz clinic ceea ce ar putea accelera aplicația clinică a cercetării”.

Principalele obstacole în calea aplicării acestui tip de metodă la om sunt posibilele „efecte secundare și toxicitate”, a adăugat el.

Noi moduri de a trata cancerul

Dr. Nisharnthi Duggan, șeful departamentului științific de la Cancer Research UK, care nu a fost implicat în studiu, a spus că „o provocare majoră în cercetarea cancerului este proiectarea de medicamente care să nu devină rezistente celulele canceroase”.

„Acest studiu ridică posibilitatea utilizării luminii infraroșii pentru a stimula anumite molecule să vibreze și să omoare celulele, proces la care este puțin probabil să dezvolte rezistență. Aceasta este o cercetare în stadiu incipient, dar ideea ar putea duce la noi modalități de tratare a anumitor tipuri de cancer”, a spus Duggan.

Oamenii de știință de la Universitatea Rice au folosit anterior molecule activate de lumină pentru a distruge bacteriile, celulele canceroase și ciupercile cu lumină vizibilă, mai degrabă decât cu radiații ultraviolete.

Într-o secundă, molecula va oscila sau va vibra de o mie de miliarde de ori

„De fiecare dată când lumina lovește molecula, acea moleculă începe să se extindă și să se contracte. Într-o secundă, molecula va oscila sau va vibra de o mie de miliarde de ori. Este atât de rapid încât forțele mecanice exercitate în jurul moleculei din cauza acestei vibrații vor distruge structurile biologice”, a explicat Ayala-Ozozco

Lumina în infraroșu apropiat poate pătrunde, de asemenea, mai adânc în corp decât lumina vizibilă, au adăugat cercetătorii.

Efectul terapeutic al ciocanelor pneumatice moleculare a fost testat pe șoareci, aplicându-le prin injecție intratumorală. Aceasta înseamnă că au injectat moleculele direct în tumorile melanomului.

Din cei 10 șoareci dintr-unul din cele patru grupuri, cinci dintre ei au fost fără tumori după șapte luni, ceea ce face ca metoda să fie eficientă în aproximativ 50 la sută din cazuri.

„La doza potrivită, molecula este sigură”, explică Ayala-Ozoco, iar odată ce fasciculul de lumină este activat asupra tumorii, va ucide celulele tumorale iluminate.

Sursa: Observatoire de l’Europe

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL