FOTO: „Basarabenii în Gulag”, expoziție tulburătoare la Chișinău

La 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste, a fost deschisă, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, expoziția „Basarabenii în Gulag”.

În cele două vagoane similare cu cele ale marfarelor care au transportat cu 74 de ani în urmă deportații încărcați de la Gara din Chișinău, instalate în fața clădirii Guvernului, sunt expuse fotografii, obiecte, documente.

„Astăzi se împlinesc 74 de ani din acea neagră zi din istoria Basarabiei când zeci de mii de cetățeni au fost treziți noaptea cu patul armei, încărcați în vagoane și duși la mii de km. Mulți dintre ei au plecat pentru totdeauna, fără să li se explice de ce și pentru ce. Asemenea vagoane nu trebuie să fie instalate doar în fața Guvernului, ci și în fiecare localitate, în fața primăriei, a școlii, în fața Casei de cultură trebuie să existe un astfel de muzeu pentru a păstra vie memoria celor deportați. Dacă ne oprim astăzi într-un sat și întrebăm un tânăr sau un matur cine au fost deportați din satul lor, nu vor fi mulți cei care vor da nume concrete. Fiecare localitate trebuie să cunoască acei oameni deportați și povestea lor”, a spus Sergiu Prodan, ministrul Culturii.

La inaugurarea expoziției a fost prezent și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a accentuat că deportările reprezintă o filă tragică din istoria neamului.

„Este obligația noastră să vorbim despre aceste lucruri și să le transmitem copiilor noștri, pentru că cea mai mare valoare este viața omului. Mă închin în țața celor care păstrează vie memoria acelor timpuri”, a spus președintele Parlamentului.

Sursa, credit foto: jurnalul.md.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: