Ce au în comun Russell Crowe și un scriitor născut la Făgăraș. Un milion de euro din vânzarea unei cărți

bunaziuafagaras.ro

Cum ar fi să câștigi peste un milion de euro din vânzarea unei singure cărți care să fie apoi ecranizată cu un actor de Oscar în rol principal? Povestea pare ea însăși un scenariu de Hollywood, dar este ceea ce i se întâmplă în prezent autorului român Eugen Ovidiu Chirovici.

15 martie este data lansării în toate cinematografele din România a filmului „Sleeping dogs” (Câini adormiți – n.r.) cu Russell Crowe, actor premiat în 2001 cu Oscar pentru rolul principal din „Gladiator”.

Filmul spune povestea unui fost detectiv criminalist (Russell Crowe) cu pierderi de memorie, care trebuie să rezolve o crimă brutală, doar pentru a descoperi secrete înfiorătoare din trecutul său uitat. Așa s-ar rezuma, într-o singură frază, „Cartea oglinzilor”, un roman de peste 300 de pagini.

În Statele Unite și cele peste 30 de țări care au cumpărat deja drepturile de difuzare a filmului, lansarea va avea loc pe 22 martie. Excepție face România.

Reprezentanții Ro Image, compania care se ocupă de distribuție, au declarat pentru Europa Liberă că pelicula va fi prezentată în toate cinematografele din țară cu o săptămână în avans, exact la mijlocul lunii martie.

Pariul lui Chirovici cu literatura

E 10 dimineața la București, 9 dimineața la Bruxelles, unde se află Chirovici la momentul interviului pentru Europa Liberă. Distanța de 1.800 de km este ușor topită de amintirile unei aventuri care avea să capete, destul de repede, conturul unei povești incredibile.

În 2012, când a decis să se mute la Londra, Eugen Ovidiu Chirovici avea deja o carieră bogată.

Născut în 1964, în Făgăraș, a lucrat 12 ani în presă și zece în diverse funcții publice din România. La momentul plecării, era consilierul Consiliului Director al Băncii Naționale.

Eugen Ovidiu Chirovici, autorul romanului „Cartea Oglinzilor”, ecranizat cu Russell Crowe în rol principal.
Eugen Ovidiu Chirovici, autorul romanului „Cartea Oglinzilor”, ecranizat cu Russell Crowe în rol principal.

„Nu aveam cine știe ce rezerve financiare, mai ales la nivelul costurilor din Anglia”, își aduce aminte Chirovici cum a început aventura sa pe tărâmul ficțiunii în limba engleză.

Fiul lui terminase facultatea acolo, soția primise o ofertă bună de slujbă și a văzut în toate astea oportunitate de a se dedica marii sale pasiuni: literatura. Avea deja experiență, debutase în 1991, publicase 11 romane și mai multe cărți de eseuri. Prea puțin pentru marele vis: de a cuceri piața de limba engleză.

„Sacrificasem scrisul pentru o serie de aventuri: presa, am lucrat în Guvern o perioadă, masoneria… și tot timpul scrisul rămăsese la coada listei. Era lucru cel mai important de fapt pentru mine”, spune Chirovici pentru Europa Liberă.

Plin de optimism și cu ideea unui nou roman în cap – „Cartea oglinzilor” – s-a apucat de lucru. Apoi, pentru că în industria literară occidentală trebuie să fii reprezentat de un agent care să te recomande unei edituri, a început să-și caute unul. A trimis scrisori și manuscrisul la peste 100 de agenți. Degeaba.

Când se aliniază astrele

Săptămânile, apoi lunile, apoi anii au trecut fără ca vreun semn bun să apară. „Au fost vreo trei ani destul de grei, în care mă întrebam aproape zilnic dacă nu cumva am făcut o tâmpenie, dar asta nu înseamnă că n-am continuat să scriu, să trimit scrisori către agenți”, își amintește autorul.

Norocul „debutantului” Chirovici s-a dovedit a fi tot o debutantă: Marilia Savvides, de 27 de ani, proaspăt agent la cea mai bună companie britanică din domeniu, Peters Fraser and Dunlop (PFD).

Îndrăgostită de ideea cărții, tânăra i-a propus în 2015 să semneze un contract de reprezentare. Era primul contract pentru amândoi.

Putea fi o ediție „cuminte”, cu un tiraj de 20-30.000 de exemplare și cam tot atâtea zeci de mii de euro în contul lui Chirovici. N-a fost să fie așa.

Cartea milionarului

În momentul în care a fost prezentată ideea cărții (ea fiind încă în stadiul de manuscris nepublicat) în circuitul internațional, a stârnit interes și au pornit licitații pentru adjudecarea drepturilor de publicare.

În Franța s-au implicat nouă edituri, în Anglia – șapte, în Germania – 11, până și în Serbia au fost trei, de exemplu. Așa s-a ajuns la stabilirea unor tiraje mari și a unor drepturi de autor pe măsură.

Chirovici spune pentru Europa Liberă că doar din Germania a încasat peste 440.000 euro. „Însumate, avansurile și drepturile de autor au trecut binișor de un milion de euro”, face autorul un calcul mental rapid.

„Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici i-a adus autorului peste un milion de euro doar din vânzarea drepturilor de autor
„Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici i-a adus autorului peste un milion de euro doar din vânzarea drepturilor de autor

Cât privește tirajul însumat vândut până în prezent, îl estimează la 800-900.000 de exemplare. Aproximativ 30.000 au fost în limba română.

Receptarea a fost diferită. „Nu a prins aproape deloc în nord, în Suedia, Danemarca, cu excepția Islandei. În schimb, a prins foarte puternic în Brazilia, în Italia, de exemplu, în Spania, în Mexic”, spune Chirovici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: