Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, senatorul PNL, Daniel Fenechiu a vorbit despre avertismentul lansat de gen. Gheorghiță Vlad, șeful Armatei, subliniind necesitatea de întărire a capacității de apărare a României prin trupe de voluntari plătiți, bine antrenați.
Părerea mea este întemeiată pe prevederile legale. Pe de o parte, armata nu e obligatorie în România de o bună bucată de vreme. Noi am optat pentru a avea o armată voluntară, o armată formată din tineri care acceptă, care optează pentru a face parte din forțele armate ale României. Pe de altă parte, în Constituția României avem o prevedere care se referă la fidelizarea față de țară și de obligația de a apăra România. În situația în care ar apărea un anumit tip de problemă eu cred că datoria față de țară ne obligă pe toți cei care putem să facem tot ceea ce depinde de noi.
Cred că și românii trebuie să știe ce au de făcut
Atât generalul Gheorghiță Vlad, cât și președintele PNL, dl. Ciucă, opiniază în sensul că trebuie avem o rată foarte bună de voluntari, dar în paralel trebuie să adaptăm legile de așa manieră ca fiecare român să poată să acționeze în situația în care se impune în vederea apărării României.
Deci, dacă suntem obiectul unei agresiuni, fără discuție, rolul principal îl vor avea cei care sunt plătiți și care au această misiune, ca și trupe consacrate legal: trupe de voluntari, trupe instruite, trupe care se află România, evident împreună cu NATO. Eu cred că acest lucru funcționează însă în ipoteza greu anticipabila, astăzi, dar imposibil de exclus, în care ar apărea un asemenea tip de împrejurare, cred că și românii trebuie să știe ce au de făcut.
Există posibilitatea revenirii armatei obligatorii în România?
Eu cred că nu și n-am auzit nicio declarație în sensul ăsta. Se pune problema, ca să fim pregătiți într-o situație limită, să putem reacționa. A reacționa, nu înseamnă armata obligatorie, dar înseamnă că cei care ar putea la momentul respectiv să apere România, să aibă noțiuni elementare de utilizare a ceea ce trebuie ca să apărăm România. Discutăm aici de zona de comunicații, de zona de arme de o sumedenie de lucruri care fac parte din strategia națională de apărare. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu uitați că din 2004, de când s-a eliminat, armata obligatorie, tinerii noștri nu mai învață să utilizeze în niciun fel o armă sau un alt mijloc tehnic care să servească apărării României.
Și atunci cred că, într-o viziune modernă și eficientă pentru România, trebuie să ne luăm toate acele măsuri de protecție, ca dacă interesul național o va cere, să putem să facem toți ceea ce trebuie ca să apărăm interesele României.
Romanii nu se dau înapoi de la a-si apăra țara
În urma sondajelor am avut opinii diverse de la români care au spus că dacă e ceva, merg să apere România. Până la teorie, domnule, treaba NATO nu-i treaba noastră. E adevărat, pentru că în Constituție scrie că obligația de a apăra România este a fiecărui cetățean român. Ori, din punctul ăsta de vedere, cred că este normal că, evident, în prim plan să stea armată formată din trupele existente dar și în voluntari, care să fie instruiți în sensul ăsta, dar în subsidiar, în interiorul României. Este normal că fiecare român, dacă apare o asemenea situație, să contribuie la efortul național de apărare a integrității României. Și atunci, poate că este bine să avem o pregătire militară care să ne permită să putem uni o armă, să putem reacționa într-o anumită situație, să putem gestiona un sistem de radio-locație.
Cum vor fi motivați voluntarii
Voluntariatul este stimulat, pe de o parte de sentimentele față de România, pe de altă parte, de partea pecuniară. Deci, acolo este o problemă de rezolvare pe care o politicienii din România să aibă o armată regulată, bine instruită. Trebuie să facem eforturi necesare ca să o avem. Nu e un capăt de țară și nu este o chestiune care să ridice alte probleme decât problemele uzuale.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News