UPDATE VIDEO Azilele groazei – Budăi: I-am prezentat premierului primele măsuri

Marius Budai
Marius Budai/ Inquam Photos/ George Calin

UPDATE 15:08

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat că a prezentat o primă serie de măsuri premierului Marcel Ciolacu, după ce DIICOT a demarat ancheta în cazul bătrânilor torturaţi în azile. Astfel, va fi introdusă în legislaţie posibilitatea instalării unor camere video privind monitorizarea activităţii în astfel de centre pentru a putea fi puse la dispoziţia organelor de anchetă, dacă este cazul. De asemenea, Ministerul Muncii lucrează din luna februarie şi este aproape finalizată modificarea Legii asistenţei sociale, în sensul în care fiecare centru de îngrijire şi asistentă să aibă un auditor social.

„Într-o primă fază, i-am prezentat câteva măsuri, aşa cum era normal, premierului Marcel Ciolacu. Introducerea în legislaţie a unei cerinţe privind instalarea de camere de luat vederi privind monitorizarea activităţii din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul înregistrările să poată să fie puse la dispoziţia organelor de control sau de anchetă. Vom afişa pe site-ul Ministerului Muncii o listă a centrelor verificate, după care ulterior această listă va fi actualizată periodic. Vom reglementa printr-un act normativ procedurile de colaborare cu reprezentanţii societăţii civile”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

El a adăugst că modificarea Legii asistenţei sociale este aproape finalizată la nivelul Ministerului, iar actul normativ va fi modificat astfel încât să existe un auditor social pentru fiecare centru de îngrijire şi asistentă.

„Am avut în această perioadă, începând din februarie-martie, consultări cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu tot ceea înseamnă Comisia Europeană, dar şi cu Consiliul Asistenţilor Sociali din România. În această perioadă lucrăm, din februarie-martie, la modificarea Legii asistenţei sociale, astfel încât pentru fiecare centru de îngrijire şi asistenţă să existe un auditor social. Vom defini, prin Codul ocupaţional din România ce înseamnă auditor social şi ce tipuri de verificări independente asupra condiţiilor de cazare, igienă, tratament, poate să iniţieze. Proiectul de act normativ este deja aproape finalizat la nivelul Ministerului Muncii”, a mai explicat Budăi.

Știre inițială

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat că va solicita o informare de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov privind verificările făcute lunar în cazul centrelor de îngrijire a bătrânilor, în cazul în care DIICOT a deschis o anchetă privind vârstnicii torturaţi în azile. El a mai spus că au fost puse la dispoziţia procurorilor toate probele în acest dosar, date începând cu luna februarie.

„Ceea ce m-a contrariat foarte mult e ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, o discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public. Trebuie să fim foarte atenţi la fotografiile pe care vi le arăt care sunt într-o discrepanţă majoră cu ce au prezentat procurorii DIICOT. Veţi vedea că sunt nişte condiţii de lux, în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Eu sper şi cred, şi pozele continuă sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi, cu condiţiile de locuit. Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

El a adăugat că va cere Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov o informare privind verificările făcute lunar la aceste centre de îngrijire şi asistenţă a bătrânilor.

„Voi solicita o informare şi de la DGASPC Ilfov cu privire la verificările pe care le-au făcut lunar atunci când ordonanţau la plată facturile. DGASPC Ilfov era în contract cu aceste centre de îngrijire şi asistentă, iar lunar ordonanţau la plată şi verificau tot ceea ce înseamnă respectarea condiiţiilor minine. Cred că e obligatoriu ca la nivelul DGSPA Ilfov să se demareze controale”, a completat Budăi.

Ministrul Muncii a mai spus că vor fi făcute verificări „în toate centrele, că vorbim de copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: